B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A L A T O N. 

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Bálint Ildi már egészen fiatal kora óta rajongott a gyógy- és fűszernövények iránt, de sokáig csak a házi praktikák során vetette be őket, egy-egy megfázás vagy torokfájás esetén. 
“A Spájz Szörp az én álmom volt” - meséli Ildi, a vállalkozás lelke. Már hagyománynak számított, hogy a kertjében található gyümölcsök és növények felhasználásával minden évben több palack lekvárral és szörppel örvendeztette meg a családját és barátait. De hogy hogyan született meg végül a Spájz Szörp, mint vállalkozás? 


Fotó: Instagram/spajzszorp

“Az ötlet régóta motoszkált már a fejemben, de a végső lökés azon a nyáron volt, amikor Kata lányom Tihanyban dolgozott, egy kikötő bárjában. Egyik hétvégén küldtem neki a frissen készített bodzaszörpömből szomjoltónak, a hosszú műszakok utánra. A főnökének is jutott a szörpből, aki rögtön kiírta a palatábla kínálatai közé. A nap végére 3-4 palack szörpöt is eladtak belőle.”

Fotó: Instagram/spajzszorp

Ildi, aki akkoriban egy bankban dolgozott, rövid családi bátorítást követően kiváltotta a szükséges engedélyeket, és létrejött a Spájz, egy hagyományos, csupaszív családi vállalkozás. 


Fotó: Instagram/spajzszorp

A céget gyermekeimmel hárman visszük. Áron fiam foglalkozik a Spájz termékek raktár utáni sorsával. Ő az, aki mindig valami új dolgon töri a fejét, hogy a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek kedvében járjon. Kata lányom pedig a rendelésekért, a webshop működéséért, az üzleti kimutatásokért, és a baráti hangvételű kapcsolattartásért felelős.”


Fotó: Instagram/spajzszorp


1. Mióta éltek a Balaton mellett? Korábban hol máshol laktatok még?
Áron: Keszthely születésünk óta az otthonunk. A tanulmányaink miatt mindhárman hosszabb, rövidebb időre Budapestre kerültünk, de a szüleink a főiskola után visszaköltöztek a városba, és azóta is itt van a családi fészek. Jelenleg Kata Budaörsön, én Budapesten élek, de nagyon sok időt töltünk Keszthelyen, és a hosszú távú terveinkben az sem kizárt, hogy egyszer a Balaton mellé visszaköltözünk mi is.

Fotó: Instagram/spajzszorp

2. Miért éppen Keszthelyre esett a választásotok?
Anyai ágon több generációra visszanyúlóan vannak keszthelyi, illetve zala megyei gyökereink. Itt születtünk, itt nőttünk fel. Adta magát a helyszín.

Fotó: Instagram/spajzszorp


3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
A strandokat, a tanúhegyeket, a finom borokat, az évszakok sajátos hangulatát, és azt, hogy az emberek barátságosak és nyitottak. Úgy gondoljuk, hogy a környezet változatossága, esztétikája nagy hatással van a mindennapokra.

Fotó: Instagram/spajzszorp

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne? 
A szezonális jelleget. A Balaton sokkal színesebb, izgalmasabb a strandok nyári világánál. Ha lassan is, de örömteli, hogy ez azért változni látszik. Egyre több a “szezonon kívüli” program, illetve az emberek is egyre gyakrabban látogatnak el a Balatonra a forró nyári hónapok előtt vagy után.

Fotó: Instagram/spajzszorp

5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek/éttermek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Egy vacsora a balatongyöröki Szépkilátón, séta a vonyarcvashegyi Szent Mihály kápolna-dombra, kirándulás a vállusi erdőben, reggeli futás a gőzölgő hévízi patak mellett, a tihanyi napfelkelték, a zalahalápi Stonehenge, naplementés vacsora a Majthényi Présházban, séta a szigligeti várba, badacsonyi bortúrák, kávé az Apátsági Rege Cukrászda panorámás teraszán, medencés buli augusztus 20-án, a Szent György-hegyen.

Fotó: Instagram/spajzszorp - Széll Bálint

6. Melyik a kedvenc terméketek a saját kínálatotokból?
lldi: Az én kedvencem egyértelműen a Spájz Provence szörp. Egyszer egy nagyon érdekes cikket olvastam a provence-i háziasszonyokról, akik a kertjükben található gyógy-és fűszernövényekből vegyesen (4-5 féléből) szednek egy csokorra valót, és abból készítenek a családnak szörpöt. Én is sok ilyen típusú növényt nevelgetek, így hát egyik délután kimentem a kertembe, és a kosaramat teleszedtem levendulával, mentával, citromfűvel, zsályával, és elkészítettem belőle a mi szörpünket. A családtól a Provence névre keresztelt szörp később nemzetközi elismerést is kapott, 2019-ben a Great Taste Awards-on a legjobb termékek közé választották.

Fotó: Instagram/spajzszorp

Áron: Az én kedvencem a Spájz Jaffa szörp, ami friss citrusokból készül, és mindig visszarepít a gyerekkoromba.

Fotó: Facebook/Spájz Keszthely

Kata: Nekem nincs kedvencem, illetve szezonálisan változik. Amiből mindig van otthon, az a cukormentes gyömbér, a málna és a fekete ribizli, azonban a közeledő bodzaszürettel párhuzamosan nálam mindig elszabadul a bodzaszörp-őrület.
 
Fotó: Facebook/Spájz Keszthely

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Nehéz egy dolgot kiemelni. Manner nevű golden retrieverünkkel imádjuk felfedezni a környéket. Nagy mozgásigénye minket is erre ösztönöz, így nem sokat tudunk a fenekünkön ülni. Mondjuk, nem vagyunk olyan típusúak. 😊 De nagyon örülünk neki, hogy az elmúlt években a Balaton körüli gasztronómia színvonala igen kiemelkedővé vált, ami miatt sokan képesek Budapestről is leutazni. Mi is szeretjük felfedezni az új konyhákat, helyeket.

Fotó: Instagram/spajzszorp

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége?    
Szeretünk a Balaton mellett élni, dolgozni, tevékenykedni. A Balaton temérdek arca által nyújtott lehetőségek nem engednek unatkozni, rengeteg inspirációval szolgálnak, de ha arra van szükségünk, a kikapcsolódásra szánt perceket is mellette találjuk meg. Nagyon érdekes figyelemmel kísérni, hogyan alakul a város az év különböző hónapjaiban. Egyszer nyüzsög, mint egy igazi nagyváros, pár hónappal később pedig olyan, mintha falun élne az ember.
Fotó: Spájz Szörp

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Mi alapvetően vendéglátó partnereknek szállítottunk szörpöt, így gyakorlatilag tavaly márciusban 90%-ban megszűnt az árbevételünk. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy tavaly áprilisban el tudtuk indítani a webshopunkat, ahol most már közvetlenül tudunk kapcsolatot építeni a fogyasztókkal. Az elmúlt hónapokban egy új termékcsaládot fejlesztettünk, ez lett a spritz, ami egy útrakész szénsavas szörpital, és a napokban debütált a piacon. Külön megtiszteltetés számunkra, hogy a Hungaricool by SPAR termékverseny győztese lett, így a termékcsalád megtalálható az összes magyarországi INTERSPAR üzlet polcain is.

Fotó: Instagram/spajzszorp

“Magánéletben a bezártság, a kiszámíthatatlanság nyomasztó volt, de nagyon bízunk benne, hogy idén nyárra az élet visszatér az egy évvel ezelőtti normális kerékvágásba. Sok feladatunk lesz az emberi kapcsolatok újraindításában, és az egymás közötti általános bizalom helyreállításában, de mi próbálunk ennek az érdekében majd mindent megtenni.”

10. Szándékoztok valaha elköltözni innen? Mik a terveitek a jövőre nézve?   
Ildi: Keszthely és a Balaton csodálatos hely. Imádom, és ha ilyen létezik, napról napra egyre jobban. Úgy gondolom, én innen nem akarok elköltözni. Két órán belül a gyerekeimnél lehetek Budapesten, vagy ők nálam. Még sok felfedeznivalóm van a környéken, amire eddig nem volt időm.

Fotó: Instagram/spajzszorp

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból.
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?
HARMÓNIA.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART