Balaton-függő. Önjelölt nagykövet. Írok, fotózom, dokumentálok. Mindenről, ami Balaton.
BARA KÉRDEZ: ARCOK A TÓ KÖRÜL - 3. KLÁRI ÉS MORENO / CSELLING UDVARHÁZ
Link lekérése
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Más alkalmazások
-
B A L A T O N.
Sokaknak
egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak
maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak
azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az
ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről.
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Mi történik, ha egy gasztronómiában jártas magyar lány összefog egy Michelin-csillagos színvonalon főző olasz szakáccsal, és a Balatonon udvarházat nyitnak? Létrejön egy csoda, a révfülöpi Cselling Udvarház, ami legalább annyira egyedi, mint a páfrányfaj, amiről a nevét kapta. A cselling ugyanis olyan ritka, hogy hazánkban csak a Balatonnál, a Szent György-hegyen fordul elő.
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
"Klára
és Moreno hatalmas szeretettel, tisztelettel és alázattal vezeti a
Csellinget. Valahogy az első pillanattól kezdve beleolvadtak a révfülöpi
életbe. Amikor először jártam náluk, szinte otthon éreztem magam. Az
egész udvarházat átjárja a szeretet és odaadás a munkájuk iránt. A
Cselling nem akar többnek látszani, nem "pózer". Nem vágyuk, hogy
tömegeket fogadjanak és szolgáljanak ki, így valóban úgy érzi az ember,
hogy különleges bánásmódban és élményben van része. A vidék nyugalmával
és bájával fűszerezett udvarházuk kicsit a vendégek otthona is lesz
(ott-tartózkodásuk alatt legalábbis). Klára és Moreno pedig, mint régi jó
barátok kalauzolnak el mindenkit Olaszország ízei, és az igazi
Balaton-felvidék hangulatába. Szerintem keresve sem találhatnánk a
környékkel és helybeliekkel nagyobb összhangban lévő vendégházat.
Egyszerre fiatalos, hagyománytisztelő és újító. Egy igazi kis
kincsesládika a magyar tenger partján!"
(Tóth Dia - vendég)
Fotó: Cselling Udvarház
Az udvarházat Tüdős Klári bátyjával, a bartender Tüdős Mátéval, és férjével, Moreno Contin, séffel álmodta meg. Az utóbbi időben Máté Budapesten tevékenykedik, de a jövőben terveznek közös projekteket, amihez az ő koktél- és italismerete elengedhetetlen lesz.
Ha nem csak a Balaton-felvidék vonz minket, hanem a gasztronómia iránt is érdeklődünk, a Cselling lesz számunkra a tökéletes választás. Három lakosztálya mellett helyet kapott még egy lakásétterem is, Moreno fine-dining fogásainak színtere, amit anélkül is meglátogathatunk, hogy szobát foglaltunk volna. Emellett olyan izgalmas kulináris élményeknek is teret ad, mint az élményvacsora, a falusi reggeli, a privát főzés vagy a klasszikus olasz tésztakészítő foglalkozás. (A járványhelyzet miatt jelenleg csak az utóbbi kettő elérhető.)
Az udvarházról és a tóhoz fűződő viszonyukról most Klári és Moreno mesélnek.
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Mióta éltek a Balaton közelében? Hol éltetek korábban?
2017 májusa óta élünk Révfülöpön. Moreno 2016 szeptemberében jött Magyarországra. Pesten hat-hét hónapot éltünk együtt és utána költöztünk le a Balatonra. Egyébként már 2012 óta ismerjük egymást egy olaszországi szakmai gyakorlatnak köszönhetően.
Miért pont Révfülöpre esett a választásotok?
Révfülöpön már egy meglévő vendégházat vettünk át a szüleimtől. Picit átalakítottuk és élettel töltöttük meg (tehát nem volt kérdés, hova máshová.)
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Azt, hogy a gyermekeink (Lorena és Zénó) a természet közelsége mellett nőnek fel. Ezt nem cserélném el semmire!
Mi az, amit kevésbé szerettek benne? Nagyon hiányoznak a barátaink, illetve az őszi-téli Balaton még mindig ingerszegény!
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Van kedvenc balatoni helyszínetek, amit sosem tudtok megunni, és gyakran
meglátogattok? Ha nincs kifejezetten ilyen, melyik az a helyszín, amit
mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Mi ebben az időszakban nagyon szeretjük a Kornyi-tó környékét. Remek kirándulási lehetőség a Káli-medencében! Illetve a Salföldi Major gyerekekkel nagyon jó program (nem a téli időszakban).
Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Melyik a kedvenc fogásotok a saját kínálatotokból?
Morenonak nagy kedvence a lángos!!! A sajtos-tejfölös! A másik nagy favoritunk (igaz, hogy nem étterem) az Andriska Pékbisztró, ahol zseniális a pisztáciás croissant (kicsit elvarázsol minket Olaszországba). Amikor kint éltem Padovában, volt ilyen finom a pisztácia krémes brioche (ők így hívják). A vendégeink az újragondolt rakott krumplit szeretik nagyon!
Fotó: @gastro.turismo
Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?
Mi a nyári Balatonból sokszor csak azt érezzük, hogy hirtelen mindenhol hemzsegni kezdenek az emberek. Többek között nálunk is, így nagyon ritkán van alkalmunk kihasználni a Balaton adta nyári lehetőségeket. Lorenával azért természetesen lemegyünk a strandra, meg egy két helyre kirándulni. Például a Csobáncra - imádjuk a gyönyörű panorámát és a hegy energiáját.
Mennyiben inspirál titeket a tó közelsége?
Munka szempontjából nagyon inspiráló környezet. Egy balatoni panorámás reggellel nem indulhat rosszul egy nap!
Magánélet és család szempontjából mi örülünk, hogy itt élünk. Főleg a gyerekek miatt. Lorena imád a természetben lenni, és imádja összekoszolni magát!
Én úgy gondolom, hogy minden életszakasznak megvannak a maga sajátosságai. Én imádtam Budapesten élni, nagyon szerettem a pörgést, a munkám, a lehetőségeket, de az a korszak lezárult, mióta anyuka lettem!
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Miben változott az életetek a koronavírus hatására?
A vírus szerintem mindenki életét megváltoztatta. Ami talán a legrosszabb, hogy Moreno szüleit/rokonait már lassan egy éve nem láttuk. Ami a vállalkozást érinti, amit mi nyújtunk a vendégeink számára, azt meg kell tapasztalni. Nem lehet egy dobozba bezárni. Bár próbálkozunk, hogy egy pici darabot a Cselling Életérzésből átadjunk.
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
"Készítünk
egy Cselling Pasta DIY Boxot, ami egy házi készítésű orecchiette
tésztát és egy szószt tartalmaz, mindkettőt Moreno készíti. Ehhez
forgattunk egy Youtube videót is, ahol Moreno megmutatja a tészta
elkészítésének módját!"
Nagyon hiányoznak a törzsvendégeink, akik szinte barátként térnek vissza hozzánk, de várjuk ezt az évet, mert sok újdonsággal készülünk!
Egy ilyen szituáció - mint a vírus -, mindenkit kimozdít a komfortzónájából, és cselekvésre késztet. A túlélés néha olyan ötleteket és lehetőségeket teremt, amik előtte még kósza gondolatok sem voltak.
10. Szándékoztok valaha elmenni innen? Mik a terveitek a jövőre nézve?
Nem szeretnénk innen elmenni!Terveink között szerepel egy télikert, ami ha minden jól alakul, már a tavaszi időszaktól használható lesz, így több vendéget tudunk majd fogadni a lakáséttermünkbe.
Készül Moreno konyhája, ahol a finomabbnál finomabb fogásokat fogja elkészíteni, és sokat fogunk forgatni a YouTube csatornánkra!
Várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat még a 2021-es év!
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző sorozatból. Ha pár szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, melyek lennének azok?
B A L A T O N. Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. Bálint Ildi már egészen fiatal kora óta rajongott a gyógy- és fűszernövények iránt, de sokáig csak a házi praktikák során vetette be őket, egy-egy megfázás vagy torokfájás esetén. “A Spájz Szörp az én álmom volt” - meséli Ildi, a vállalkozás lelke. Már hagyománynak számított, hogy a kertjében található gyümölcsök és növények felhasználásával minden évben több palack lekvárral és szörppel örvendeztette meg a családját és barátait. De hogy hogyan született meg végül a Spájz Szörp, mint vállalkozás? Fotó: Instagram/spajzszorp “Az ötlet régóta motoszkált már a fejemben, de a végső lökés azon a nyáron volt, amikor Kata lányom Tihanyban dolgozott, egy kikötő bárjá...
B A L A T O N. Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. Sosztarits Luca , a LucArt megálmodója, közgazdaságtant tanult az ELTÉ-n, amikor az élet amolyan sorsszerűen az útjába terelte a jövőbeli hivatását. Egy elégtelen makroökonómia zárthelyi dolgozat, és egy – az ékszerkészítésről szóló – inspiráló előadás meghallgatása után egyértelművé vált számára, hogy a számokat és a gazdasági tanulmányokat hátrahagyva egy egészen új úton indul el. Az egyetem elvégzése után jelentkezett a Budai Rajziskolába, ahol végül ötvösként, majd aranyművesként végzett. Az ötvösség egyébként már egészen fiatal korában is érdekelte, és amolyan hobbiként volt jelen az életében. „A márka úgy indult, hogy rengeteg ékszert készítettem a gimi alatt, ...
B A L A T O N. Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. Kis Nóra és Juhász Péter 2020 júniusa óta házasok, és egy másfél éves törpetacskó szülei, vagy inkább "szolgái" - ahogy ők mondják. Az ő nevükhöz fűződik a Pekedli megálmodása, ami a Veszprém megyei termelők és kézművesek online piactere és lelőhelye. A Pekedli ötlete - ami egyébként a nyugat-dunántúli tájszólás szerint ételhordót jelent -, 2020 nyarán merült fel bennük, bár a helyi termelők felkutatásának gondolata már korábban is foglalkoztatta őket. Fotó: Kustány Kata / Emlékálmodó Miután berendezték az otthonukat Veszprémben, és elkezdték felfedezni a környéket, szerették volna termelői élelmiszerekkel feltölteni kamrájukat, ahelyett, hog...
Megjegyzések
Megjegyzés küldése