BARA KÉRDEZ: ARCOK A TÓ KÖRÜL - 3. KLÁRI ÉS MORENO / CSELLING UDVARHÁZ

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről.
 
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Mi történik, ha egy gasztronómiában jártas magyar lány összefog egy Michelin-csillagos színvonalon főző olasz szakáccsal, és a Balatonon udvarházat nyitnak? Létrejön egy csoda, a révfülöpi Cselling Udvarház, ami legalább annyira egyedi, mint a páfrányfaj, amiről a nevét kapta. A cselling ugyanis olyan ritka, hogy hazánkban csak a Balatonnál, a Szent György-hegyen fordul elő.

Fotó: Instagram/Cselling Udvarház 

"Klára és Moreno hatalmas szeretettel, tisztelettel és alázattal vezeti a Csellinget. Valahogy az első pillanattól kezdve beleolvadtak a révfülöpi életbe. Amikor először jártam náluk, szinte otthon éreztem magam. Az egész udvarházat átjárja a szeretet és odaadás a munkájuk iránt. A Cselling nem akar többnek látszani, nem "pózer". Nem vágyuk, hogy tömegeket fogadjanak és szolgáljanak ki, így valóban úgy érzi az ember, hogy különleges bánásmódban és élményben van része. A vidék nyugalmával és bájával fűszerezett udvarházuk kicsit a vendégek otthona is lesz (ott-tartózkodásuk alatt legalábbis). Klára és Moreno pedig, mint régi jó barátok kalauzolnak el mindenkit Olaszország ízei, és az igazi Balaton-felvidék hangulatába. Szerintem keresve sem találhatnánk a környékkel és helybeliekkel nagyobb összhangban lévő vendégházat. Egyszerre fiatalos, hagyománytisztelő és újító. Egy igazi kis kincsesládika a magyar tenger partján!"

 (Tóth Dia - vendég)

Fotó: Cselling Udvarház
 
Az udvarházat Tüdős Klári bátyjával, a bartender Tüdős Mátéval, és férjével, Moreno Contin, séffel álmodta meg. Az utóbbi időben Máté Budapesten tevékenykedik, de a jövőben terveznek közös projekteket, amihez az ő koktél- és italismerete elengedhetetlen lesz. 
Ha nem csak a Balaton-felvidék vonz minket, hanem a gasztronómia iránt is érdeklődünk, a Cselling lesz számunkra a tökéletes választás. Három lakosztálya mellett helyet kapott még egy lakásétterem is, Moreno fine-dining fogásainak színtere, amit anélkül is meglátogathatunk, hogy szobát foglaltunk volna. Emellett olyan izgalmas kulináris élményeknek is teret ad, mint az élményvacsora, a falusi reggeli, a privát főzés vagy a klasszikus olasz tésztakészítő foglalkozás. (A járványhelyzet miatt jelenleg csak az utóbbi kettő elérhető.)
Az udvarházról és a tóhoz fűződő viszonyukról most Klári és Moreno mesélnek.

Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Mióta éltek a Balaton közelében? Hol éltetek korábban? 
2017 májusa óta élünk Révfülöpön. Moreno 2016 szeptemberében jött Magyarországra. Pesten hat-hét hónapot éltünk együtt és utána költöztünk le a Balatonra. Egyébként már 2012 óta ismerjük egymást egy olaszországi szakmai gyakorlatnak köszönhetően. 

Miért pont Révfülöpre esett a választásotok? 
Révfülöpön már egy meglévő vendégházat vettünk át a szüleimtől. Picit átalakítottuk és élettel töltöttük meg (tehát nem volt kérdés, hova máshová.)
 
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Azt, hogy a gyermekeink (Lorena és Zénó) a természet közelsége mellett nőnek fel. Ezt nem cserélném el semmire!
 
Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Nagyon hiányoznak a barátaink, illetve az őszi-téli Balaton még mindig ingerszegény! 
 
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Van kedvenc balatoni helyszínetek, amit sosem tudtok megunni, és gyakran meglátogattok? Ha nincs kifejezetten ilyen, melyik az a helyszín, amit mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Mi ebben az időszakban nagyon szeretjük a Kornyi-tó környékét. Remek kirándulási lehetőség a Káli-medencében! Illetve a Salföldi Major gyerekekkel nagyon jó program (nem a téli időszakban).


Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Melyik a kedvenc fogásotok a saját kínálatotokból?
Morenonak nagy kedvence a lángos!!! A sajtos-tejfölös! A másik nagy favoritunk (igaz, hogy nem étterem) az Andriska Pékbisztró, ahol zseniális a pisztáciás croissant (kicsit elvarázsol minket Olaszországba). Amikor kint éltem Padovában, volt ilyen finom a pisztácia krémes brioche (ők így hívják). A vendégeink az újragondolt rakott krumplit szeretik nagyon! 

Fotó: @gastro.turismo
 
Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?
Mi a nyári Balatonból sokszor csak azt érezzük, hogy hirtelen mindenhol hemzsegni kezdenek az emberek. Többek között nálunk is, így nagyon ritkán van alkalmunk kihasználni a Balaton adta nyári lehetőségeket. Lorenával azért természetesen lemegyünk a strandra, meg egy két helyre kirándulni. Például a Csobáncra - imádjuk a gyönyörű panorámát és a hegy energiáját.

Mennyiben inspirál titeket a tó közelsége?  
Munka szempontjából nagyon inspiráló környezet. Egy balatoni panorámás reggellel nem indulhat rosszul egy nap!  
Magánélet és család szempontjából mi örülünk, hogy itt élünk. Főleg a gyerekek miatt. Lorena imád a természetben lenni, és imádja összekoszolni magát!
Én úgy gondolom, hogy minden életszakasznak megvannak a maga sajátosságai.  Én imádtam Budapesten élni, nagyon szerettem a pörgést, a munkám, a lehetőségeket, de az a korszak lezárult, mióta anyuka lettem!

Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Miben változott az életetek a koronavírus hatására?
A vírus szerintem mindenki életét megváltoztatta. Ami talán a legrosszabb, hogy Moreno szüleit/rokonait már lassan egy éve nem láttuk. Ami a vállalkozást érinti, amit mi nyújtunk a vendégeink számára, azt meg kell tapasztalni. Nem lehet egy dobozba bezárni. Bár próbálkozunk, hogy egy pici darabot a Cselling Életérzésből átadjunk. 
 
Fotó: Instagram/Cselling Udvarház

 

"Készítünk egy Cselling Pasta DIY Boxot, ami egy házi készítésű orecchiette tésztát és egy szószt tartalmaz, mindkettőt Moreno készíti. Ehhez forgattunk egy Youtube videót is, ahol Moreno megmutatja a tészta elkészítésének módját!"

 

 
Nagyon hiányoznak a törzsvendégeink, akik szinte barátként térnek vissza hozzánk, de várjuk ezt az évet, mert sok újdonsággal készülünk! 
Egy ilyen szituáció - mint a vírus -, mindenkit kimozdít a komfortzónájából, és cselekvésre késztet. A túlélés néha olyan ötleteket és lehetőségeket teremt, amik előtte még kósza gondolatok sem voltak.
 

10. Szándékoztok valaha elmenni innen? Mik a terveitek a jövőre nézve? 

Nem szeretnénk innen elmenni! Terveink között szerepel egy télikert, ami ha minden jól alakul, már a tavaszi időszaktól használható lesz, így több vendéget tudunk majd fogadni a lakáséttermünkbe. 

Készül Moreno konyhája, ahol a finomabbnál finomabb fogásokat fogja elkészíteni, és sokat fogunk forgatni a YouTube csatornánkra! 
Várjuk, hogy milyen meglepetéseket tartogat még a 2021-es év!


Fotó: Instagram/Cselling Udvarház
 
Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző sorozatból. Ha pár szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, melyek lennének azok?  

 Béke & harmónia.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia