B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről.
 
Fotó: Lengyel Zsuzsa
 
Vannak olyan pillanatok, amelyek egy csapásra megváltoztathatják egy ember életét, és olyan irányba terelhetik, amiről előtte álmodni sem mert. Így volt ez Lengyel Zsuzsával is, aki korábban a vendéglátásban dolgozott, egy győri fagyizó üzemeltetőjeként.
"Egy őrségi kirándulás során kezdődött minden, még 2006-ban..." - mesélte Zsuzsa. Ekkor ugyanis meglátott egy fazekas hölgyet munka közben, ami akkora hatással volt rá, hogy egy pillanat alatt megfordult számára a világ. Tekinthetjük különös véletlennek, vagy a sors kezének, hogy pont másnap vette észre,  hogy a lányai iskolájában fazekas felnőttképzés indul, amire nem volt kérdés, azonnal beiratkozott.
Azóta keramikusként dolgozik, és megalkotta az L.ZS kerámiát. Aki már legalább egyszer járt a híres káptalantóti Liliomkert piacon, szinte biztos, hogy felfigyelt csodás, türkizkék alkotásaira. A színválasztás nem véletlen, hiszen ez Zsuzsa kedvence, ami a névjegyévé is vált, és amihez az inspirációt egyértelműen a Balaton adja. Ezek a "Balatonkék" kerámiák.

Fotó: L.ZS kerámia
  
 "Nagyon szerencsésnek érzem magam, 
hogy a munkám a hobbim és a szenvedélyem is!"
 
1. Mióta élsz a Balaton közelében? Hol éltél korábban? 
2004 óta, előtte Győrben éltem.

2. Miért pont Szentbékkállára esett a választásod? 
A lányom elmaradt osztálykirándulását szerettük volna bepótolni, ami a rossz idő miatt meghiúsult. Így kerültünk a Káli-medencébe, Szentbékkállára. Ahogy megláttuk a helyet, egyszerre mondtuk, hogy itt kellene élnünk.

Fotó: L.ZS kerámia
 
3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
A víz közelsége nekem nagyon fontos. Szellemileg, lelkileg teljesen feltölt, inspirál, rengeteg energiát ad. A Káli-medence csodaszép! Minden nap más képét mutatja, lenyűgöző a táj szépsége.
 
Fotó: Lengyel Zsuzsa
 
4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne? 
Talán azt, hogy érezzük a "pörgést". Más volt az élet 10-15 évvel ezelőtt, nyugalmasabb. Mostanában a nyári hónapokban olyan a falu, mintha nagyvárosban élnénk.

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Nagyon sok van, a Káli-medence tele van kincsekkel. Nehéz választanom, de a szívemnek a legkedvesebb hely a szentbékkállai kőtenger. Télen-nyáron varázslatos. Energiaközpont, hatalmas kőtömbök. Itt található a legnagyobb "ingókő". Ajánlom mindenkinek, érdemes felfedezni.

6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
A kedvenc ételem a hal. Mindent szeretek, ami "halból" készült. Több kedvenc étterem is van, ezért nehéz választani, de talán a zánkai Neked főztem-et mondanám. Finom ételek, nagyon hangulatos a hely egész évben.

Fotó: L.ZS kerámia
 
7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságod?
Imádok csak úgy lemenni a vízhez. Amikor egy megálmodott és megvalósított munka után leülök a vízpartra, és csak belelógatom a lábamat a Balcsiba. Gyönyörködöm a színekben. Szeretek kirándulni, túrázni, felfedezni a hegyeket, kilátókat, ahonnan csodás panoráma tárul elénk.  
 
Fotó: L.ZS kerámia
 
8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége?  
A Balaton közelsége elképesztően inspirál. Éppen ezért születtek meg a "Balatonkék" kerámiák. Alkotásaimmal próbálom visszaadni a látványt, a víz színét, az árnyalatokat, ami naponta változik. Ábrázolom a víz mozgását, a hullámokat, a nyugalmat és az energiát, amit én is érzek, ha a Balatont látom. A kerámiák által, a vásárlóim az otthonukba tudják vinni a Balatont. 

Fotó: L.ZS kerámia
 
9. Miben változott az életed a koronavírus hatására?
Negatív és pozitív hatása is van. A járvány kezdetekor nagyon kétségbe estem. A kerámiákat 2008 óta a káptalantóti piacon árulom. A koronavírus miatt hónapokig nem járhattam ki oda. Át kellett szerveznem az egész rendszert, amit eddig felépítettem. 
 
Fotó: L.ZS kerámia

 "Hogyan fogom értékesíteni a kész portékát? Hogyan fognak megtalálni? Erre a csomagküldés volt a megoldás, amire pár hónapig átálltam, de az áru törékenysége miatt rizikós volt.
Ami pozitív, hogy a nagyobb munkáimra lett idő, végre befejeztem pár étterem megrendelését. Több időm jut olvasásra, pihenésre."

10. Szándékozol valaha elmenni a Balatontól? Mik a terveid a jövőre nézve?   
Nem szándékozom elmenni innen. Mágnesként vonzott ide az élet, imádok itt élni. Szeretnék Szentbékkállán létrehozni egy olyan kiállítást, ahol a munkáimon keresztül láthatják a Balatont a faluba látogató turisták. 
Februártól újra a piacon leszek, és nagyon bizakodó vagyok, hogy minden jóra fordul! Ezen kívül a tihanyi Levendula Manufaktúrában, Szigligeten, a Liget Gyöngyében és Mindszentkállán, a Káli-Kapocsban lehet megtalálni a munkáimat.
 
Fotó: L.ZS kerámia
 
Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 😉
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

 (KÉK)boldogság.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART