B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 6. Józsa-Dézsi Emese / MSE WEDDINGS

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről.
  
Józsa-Dézsi Emese lassan tíz éve esküvő- és rendezvényszervező, az MSE Weddings Kft. tulajdonosa. Korábban könyvelőként dolgozott, de az általa száraznak és lelketlennek titulált munka, ami tele volt határidőkkel, és nélkülözte az emberi kapcsolatokat, nagy váltásra ösztönözte. 
Emesét gyermekkorától kezdve szoros szálak fűzték a Balatonhoz, de hogy végül hogyan találta meg az igazi otthonát a tó mellett, és hogy mennyiben inspirálja munkájában a Balaton közelsége, arról lentebb olvashattok .

Fotó:Józsa-Dézsi Emese

"Amikor újraterveztem az életemet, egy dologban voltam biztos, hogy olyan munkát szeretnék végezni, amelyben osztozhatok az emberek életének legboldogabb pillanataiban. Hogy mi lehet ez? Számomra egy gyermek születése és az esküvő. Azt gondoltam, hogy szülész-nőgyógyásznak tanulni már késő lenne, az esküvőszervezésben viszont kamatoztathatom azt a megszerzett tudást, amelyet évek alatt gyűjtöttem össze, de nem volt rá lehetőségem, hogy használjam. A hivatásomban megtaláltam az álomfoglalkozást, amiért örökké hálás leszek." 

Kép: MSE Weddings logó

1. Mióta éltek a Balaton közelében? Hol laktatok korábban? 
Az én kapcsolatom a Balatonnal, azt gondolom, sokunk története. 
Gyerekként az ország másik végéből, Debrecenből jártunk évente kettő vagy három hétre a zánkai nyaralónkba. A távolság akkoriban minimum hat órás utazást jelentett autóval vagy vonattal. A Skoda hátsó ülésén három kisgyermek várta izgatottan, hogy megpillantsa a Balaton csücskét. A szüleim és a nagyszüleim építették vörös kőből a nyaralónkat, a mi kis palotánkat. Ha visszaemlékszem a gyerekkoromra, egész évben azt vártam, hogy Zánkára utazhassunk. 
Később, már felnőttként, én is oda vittem a gyerekeimet a családi nyaralóba. Harmincnyolc évig, minden nyáron, és soha nem untuk meg. Rengeteg emlékem van kislányként, "bakfisként", majd később már anyaként.
Az élet azonban úgy hozta, hogy meg kellett válni tőle, de az űr ott maradt bennem. Debrecenből felnőttként a családommal Budapestre költöztünk, de úgy éreztem, hogy én még mindig nem vagyok otthon.

Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
2. Miért pont Balatonfüredre esett a választásotok?
Három éve gondoltunk egy nagyot a férjemmel, és elkezdtük a fészkünket keresni a Balatonon. Végül Balatonfüreden találtuk meg, ahol már életvitelszerűen élünk. De nincs olyan nyár azóta sem, hogy ne látogatnám meg a régi zánkai házikót. Megállok előtte, nézem és elöntenek az emlékek. 

Fotó:Józsa-Dézsi Emese

"A szívem egy darabja ott maradt a házunk előtti réten, ahol gyerekként szaladgáltunk a testvéreimmel, és a partról felhallatszott a pancsoló gyerekek zsivaja."

3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Az emberek itt barátságosak, közlékenyek, nem rohannak, van idő beszélgetni és megcsodálni, hogy mennyire szép a TÓ. 
Balatonfüreden mindent megtaláltunk ahhoz, hogy hosszú távon itt tudjunk élni, nem csak, mint nyaralók. Az északi part fővárosaként minden infrastruktúrával rendelkezik, minket nem zavar az sem, hogy nyáron sok a turista, mert Budapesthez képest még mindig emberi léptékű és élhető a város. 
 
Fotó:Józsa-Dézsi Emese

"A napi munka után a Tagore sétányon sétálva ,vagy a SUP-on evezve várni a naplementét a Balaton közepén, kiváltságosnak érzem magam, hogy itt élhetek. Ezt nem cserélném semmivel."

4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne? 
Őszintén mondom, hogy mindent szeretek itt, és remélem, hogy tizenöt év múlva is ugyanezt tudom válaszolni erre a kérdésre. 
 
Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Balatoni esküvő- és rendezvényszervezőként arra törekszem, hogy minél több lehetőséggel ismertessem meg az engem megbízó párokat, és nem csupán egy csodálatos esküvői napot, hanem egy tartalmas hétvégét is eltölthessenek vendégeikkel a környéken. Rengeteg látnivaló van itt, és munkámból adódóan folyamatosan járom az északi partot, és mindig új kincsekre bukkanok. Eldugott éttermek, esküvőhelyszínek, szálláshelyek, források, kilátók, borteraszok, helyi termelők portékái. A teljesség igénye nélkül csak néhány kedvenc: PiciSzívem Birtok, Taberna Infinito, Kőróka Pince, Dobosi Birtokközpont, BazsaLicom Bisztró.

Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
Van egy megunhatatlan kedvencem, amit nyaranta különböző helyeken eszem, hogy összehasonlítsam őket. Ez pedig a tejfölös-sajtos lángos. Most a kedvenc a Tihanyi Piac Placc-on  kóstolt. Nem túl olajos, ropogós, de nem száraz, és zsonglőr mutatvánnyal felért, ahogy készült. Már a készítés látványa is élvezet volt.

Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságod?
Ha van időm, akkor kutatom a Balaton történelmét, mert régen is kiváltságos dolog volt itt élni. Sok író, költő, festő, szobrász, színész inspirálódott itt a Balaton környékén. Olyan emberek, családok, akik korábbi látogatásaik során beleszeretnek lakhelyünk táji adottságaiba, egyedi termékeinkbe, életmódunkba. Ők aztán telket, házat, szőlőt vásárolnak, és betelepülnek. 
A helyiek számára persze sok esetben probléma a bebírók könnyed elfogadása. Bár sosem leszek igazi "őslakos" én sem, de törekszem arra, hogy minél többet adjak az itt élő közösségnek. Folyamatosan keresem a lehetőségét annak, hogy miként tudok értékes tagja lenni az itteni közösségnek, nem megváltoztatni, hanem építeni, segíteni és vigyázni szeretném azt. Figyelve az emberi értékekre és természeti kincsekre, majd ezt az örökséget átadni az utódaimnak is.

Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége?    
Az esküvői dekorációk tervezésénél azt szoktam ajánlani a párjaimnak, hogy használják bátran a Balaton színeit, az itt termesztett virágok felhasználását kérjék a dekorosuktól. Jó szívvel ajánlom nekik az itt élő/dolgozó kollégák különböző szolgáltatásait (pl. fotós, videós, dekoros, cukrász, fodrász, sminkes stb.), illetve az itteni termelők által előállított kiváló termékeket.

Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Szerencsés helyzetben vagyok, mert csupán egy-két tavalyi esküvőt kellett áthelyezni erre az évre. Idén viszont nagyon sok esküvő lesz, mert mindenki vágyik arra, hogy együtt lehessen végre a családjával, barátaival, és közösen ünnepelhessék meg életük egyik legromantikusabb napját. 
Már most, a szervezésnél is érzem, hogy sok minden megváltozott a vírus hatására, mert mások lettek a preferenciák. Már nem az a kérdés, hogy mi lesz, ha esni fog az eső, vagy elbotlik-e a menyasszony a lépcsőn? Már az is nagy ajándék, ha megtartható az esküvő, és ettől sokkal inkább érzelemalapú lett az egész. Akár mezítláb az esőben, de boldogan összekapaszkodva örülnek majd egymásnak. 
Én egész tavasztól-késő őszig esküvőkön leszek, ahol együtt élhetem meg a párokkal csodás pillanataikat. 

Fotó: Instagram/mseweddings -@clickbysimon

"A vírus megtanított arra, hogy még jobban megbecsüljem azt, amim van. A család, az emberi kapcsolatok, az otthon biztonsága és a munkám szeretete még jobban felértékelődött számomra."

10. Szándékozol valaha elmenni a Balatontól? Mik a terveid a jövőre nézve?   
Nem szándékozom elmenni innen. Már tudom, hogy a legjobb helyen vagyok, és azt csinálom, amit mindig is szerettem volna.
 
Fotó:Józsa-Dézsi Emese
 
Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 😊
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

 ÖRÖK SZERELEM.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia