B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 11. Zeliska Orsolya / PÉKLÁNY

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Zeliska Orsolya egy napon a családjával úgy döntött, hogy a jól megszokott szakmájukat és lakhelyüket maguk mögött hagyva, felhagynak az egész korábbi életükkel, és a Balaton mellé költöznek. Egyetlen fő céljuk az volt, hogy megvalósítsák az álmukat: pékséget nyissanak Balatonfüreden.

Fotó: Szabó Miklós

Mindennek már lassan négy éve, és a Péklány sikere azóta is töretlen. Orsi a történetükről már könyvet is írt, és saját elmondása szerint a Péklány sokkal több, mint egy átlagos pékség. Egy szívvel-lélekkel futó családi vállalkozás a Balaton partján, ami közösséget formál. Talán pont ebben rejlik a különlegessége. 
Hogy miért éppen a Balaton mellett képzelték el az életüket, és hogy milyen érzés “igazi balatoniként” élni, arról Orsi mesélt bővebben.

Fotó: Instagram/peklany

“Az álmunk az volt, hogy létrejöjjön az a hely, az a kis műhely, ahol férjemmel együtt tudunk alkotni, szeretettel, tiszta szellemiséggel, tisztelettel és adalékok nélkül tudunk kovászos kenyereket és házias jellegű péksüteményeket készíteni. A helyből egy igazi élmény tér lett: hozzánk nemcsak vásárolni, de beszélgetni, elmélkedni, viccelődni is járnak a vásárlók. A kenyér által létrejött egy közösség. Így az álmunk valóra vált. Csodálatos csapattal, csodálatos helyen, csodálatos vásárlóknak készíthetjük minden nap a csodálatos termékeket.”

Fotó: Instagram/peklany

1. Mióta éltek a Balaton közelében? Korábban hol máshol laktatok még? 
Családommal 2017 szeptemberében költöztünk Balatonfüredre. Budapesten születtem, de mindig is kertes házban laktunk és természetközeli lány voltam. Egész életemet meghatározta, hogy a nyarakat a nagymamánál a Zemplénben, Telkibányán töltöttem. Imádtam pocsolyába mászkálni, erdőbe kirándulni, mezőn virágot szedni. Ebben is hasonlóak vagyunk a férjemmel, Csabával, így hát az esküvőnk után kiköltözünk a Dunakanyarba, Leányfalura. Hét évig laktunk ott, alattunk a Duna-, fölöttünk a Pilis helyezkedett el. A víz és a hegyek közelsége mindig is fontos volt nekünk. Innen költöztünk négy éve a Balatonhoz

Fotó: Instagram/peklany

2. Miért pont Balatonfüredre esett a választásotok?
Érzésből döntöttünk. Nem voltak itt ismerőseink, rokonaink, csak annyit tudtunk, hogy itt szeretnénk élni. A saját ritmusunkban, a saját értékeink alapján, a saját utunkat járva. Nem volt benne semmi racionalitás, mint ahogy a pékség nyitásban sem. Mindkét dolog szívből jött.

Fotó: Instagram/peklany

3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
A lazaságot! Valahogy itt nem feszülnek úgy neki az emberek a dolgoknak. Kemény a munka, kemény az élet, de mégis a hozzáállás sokkal inkább laza. Afféle “dolce vita” életérzés van itt az év minden időszakában. Munka után az emberek nem a tv-t bámulják, hanem lemennek a tóra horgászni, SUP-ozni, vagy enni egy lángost. Ráérnek a barátaikra, az ismerőseikre, érdeklődnek, beszélgetnek. 
 
Fotó: Instagram/peklany

“Balatonfüred és az itt élő emberek egyszerre nagyon modernek, világlátottak, és mindemellett mégis sikerült megőrizni a kisvárosi életet, mentalitást és mértéktartást. A gyereknek itt még igazi gyerekkora van. Ki tudjuk őket engedni egyedül az utcára, a patakhoz, jó a közbiztonság, és esélyük van valódi dolgokat csinálni. Nyársat faragni, tüzet rakni, horgászni, fára mászni.”

Fotó: Instagram/peklany

4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne?
Nem nagyon van ilyen. A nyári szezonnak ugyan megvannak a nehézségei, bosszúságai itt lakóként, de ez is hozzátartozik az itteni élethez, hiszen főleg turizmusból él a város, sőt az egész tó. Talán nehézségként élem meg négy év után is, hogy nem tudok mindent megvenni a környéken, még Veszprémben vagy Székesfehérváron sem. 

Fotó: Instagram/peklany

5. Van kedvenc balatoni helyszíned, amit sosem tudsz megunni, és gyakran meglátogatsz? Ha nincs kifejezetten ilyen, mi az a helyszín, amit mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Van, persze! Tihany! Ott kérte meg tizenegy éve a férjem a kezem, ott töltöttük az első közös hétvégénket, és most itt lakunk a szomszédban. Nagyon sokszor járunk át sétálni, fagyizni, kirándulni, nézelődni, vagy az Apátságba egy kicsit csendesülni, hálát adni. Ezen kívül nagyon szeretem a veszprémfajszi kilátót. Amennyire eldugott, olyan különleges. 

Fotó: Instagram/peklany

6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed? Mi a kedvenced a saját kínálatotokból?
Nagyon sok “kedvenc” éttermem van, ahova nem is vendégként, hanem barátként járunk. Szeretjük a reggelit a Kedvesben, szeretjük a pizzát a Kredencben, szeretjük a hagyományos ételeket a Zománc bisztróban, a luxust a Márgában, a zseniális párosításokat a Kistücsökben. De még megannyi helyet tudnék felsorolni. A balatoni gasztronómia hatalmas fejlődésen esett át, és bármilyen stílusú ételre vágyunk, van rá egy kedvenc helyünk a közelben.

Fotó: Instagram/peklany

“A mi pékségünkben mindig van aktuális kedvencem. Most éppen az ötven órás fehér kovászos ciabatta. De rajongok a frissen kisült sós-vajas kiflinkért, vagy az illatozó, nagyim féle kakaós csigáért és szilvás buktáért. Másnap pedig a huszonhét rétegű pisztáciás croissantért. Tulajdonképpen minden termékünkért rajongok.”

Fotó: Instagram/peklany

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságod? 
Talán furcsán hangzik, de a kedvenc elfoglaltságom az, hogy élünk. Boldogan. Biciklizünk, korzózunk, kertészkedünk, fürdünk, dolgozunk, piacozunk, vasárnap délután a kertben alszom, esténként elkortyolgatunk egy pohár bort a teraszon... és mindezt olyan normális tempóban, emberségesen. 

Fotó: Instagram/peklany

8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége?
Az itteni élet egészen más. A tó közelsége miatt más a növényzet, mások az emberek, és mások a szokások, más az öltözködés. Ha egy szóval kéne jellemeznem,  akkor olyan mediterrán itt minden, beleértve a mentalitást is. És mi ebben az életérzésben lubickolunk, már négy éve. Nem hiszem, hogy valaha meg tudnánk unni. 

Fotó: Instagram/peklany

9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására? 
Mindenben. A pékségben, ahol a legfontosabb a személyes kontaktus - ahogy korábban említettem, hozzánk nem “csak” kenyérért és kávéért járnak a vásárlók - nagyon nagy nehézséget okoz, hogy nem látjuk a vásárlók arcát már több, mint egy éve. Hiányoznak a gesztusok, a mosolyok. És bár mosolyog a szemük, ahogy a miénk is, ez mégis más

Fotó: Szabó Miklós

A vállalkozás működtetésének nehézségeire nem térnék ki most, mert mindenkinek nagyon nehéz. Kinek ezért, kinek azért. Már az is nagy szerencse, hogy mi élelmiszerbolt lévén nyitva lehetünk, és minden kollegánk velünk van. Mindenki egészséges, mindenki örül, hogy van munkája, hogy amit készít, azért “háborús” időkben is eljönnek a vásárlók. 

Fotó: Instagram/peklany

Magánemberként is nagyon megvisel az egész helyzet. Édesanyaként aggódom, hogy a gyermekeink milyen világba szocializálódnak bele. Hogy bizonytalan az iskola, feszültek a szülők, a tanárok, a nagyszülők, már ha egyáltalán lehet velük találkozni. Az emberek ingerültek, ellenségesek, folyamatosan bírálják és bántják egymást. Hatalmas terhet ró ez az időszak a családi tűz őrzőire, az anyukákra. A folyamatos alkalmazkodás, az énidő megszűnése, a folyamatos együttlét, a gyerekek tanítása, etetése, közben a munka elvégzése és a háztartás vezetése sokkal több energiát és szervezést igényel. 

Fotó: Instagram/peklany

“Hiányoznak a barátokkal a régi “covid-mentes” beszélgetések, a jókedv, az utazás (bel- és külföldi egyaránt), a társaság, az éttermek, az öltözködés, a sminkelés, az uszoda... hiányzik minden.”

Fotó: Instagram/peklany

10. Szándékoztok valaha elmenni innen? Mik a terveitek a jövőre nézve?
Nem tudom elképzelni az életünket máshol. Mindenünk megvan itt, amire szükségünk van. És ez visszafelé is érvényes, ránk is szükség van itt. És ez egy csodálatos szimbiózis, amiért minden nap hálát adunk. 

Fotó: Instagram/peklany

“A jövőre nézve egy tervünk van, megőrizni, működtetni és folyamatosan fejleszteni azt, amit létrehoztunk. Minden nap meg akarjuk váltani, és jobbá akarjuk sütni a világot. Ez egy életre feladatot ad nekünk.”

Fotó: Instagram/peklany

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 😊
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

 ÉLETTÉR.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia