B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 13. Csilla és Zsolt / KIKAPCSOLLAK

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Matics-Varga Csilla és Matics Zsolt viszonya a Balatonnal addig a pontig egészen “szokványosnak” mondható, amíg a gyerekkori, felejthetetlen nyarakat vagy a romantikus, badacsonyi esküvőt említjük.
Egy ponton viszont ők sokkal magasabb szintre léptek. Egy jól sikerült pár napos, vidéki (de nem balatoni!) kirándulás után döbbentek rá arra, hogy egy olyan helyet szeretnének létrehozni, ahova az emberek elmenekülhetnek a mindennapi rohanás és a hétköznapi problémák elől.
Mi más lenne alkalmasabb helyszín erre, mint a Balaton? Azaz egész pontosan a Badacsony, amiben a győri házaspár már a legelején biztos volt. 


Fotó: Matics-Varga Csilla

Azt hihetnénk, hogy egy ilyen döntést hosszas házkeresés követ, de Csilláék története ennél sokkal sorsszerűbb. Az első hirdetésben, amit megnyitottak, rátaláltak egy idős, balatoni bácsi által kínált házra, saját művelésű szőlővel, bazalt borospincével és retinába égő balatoni kilátással. Álomszerű, ugye? 
Csakhogy Csilla és Zsolt meg is valósították ezt az álmot, és a ház átalakításával létrehozták a KikapcsolLak-ot.
Hogy hogyan élik meg ezt a “kétlaki” életet, és miért kötődnek ennyire a Balatonhoz, arról Csilla mesélt bővebben. 

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

“Megfogadtuk: ha tehetjük, létrehozunk egy olyan kis ékszerdobozt, ami azt adja a vendégeinknek, ami talán a leginkább megfizethetetlen: békét, nyugalmat, feltöltődést.”

1. Úgy tudom, hogy győriek vagytok. Hogy jött az ötlet, hogy a Balaton mellett vegyetek, majd nyissatok egy vendégházat?
Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk, a helyszín nem is volt kérdés. A Balcsi akkora kincs nekünk, magyaroknak, hogy úgy érzem, ha itt teremtünk értéket, az talán még az ükunokáinknak is az marad. 

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

“Mindketten szeretjük a víz közelségét, Győrben is közvetlenül egy tó mellett élünk. Nem hiába, a Halak a horoszkópunk is. 😊”
 
Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

2. Miért pont Badacsonytomajra esett a választásotok?
A Badacsonyhoz különleges és örök emlék köt minket, hiszen 2018-ban itt volt az esküvőnk. Már akkor tudtuk, hogy a mi történetünk itt nem ér véget a Badacsonnyal. Visszatérünk még, és nem csak a házassági évfordulót ünnepelni. 😊

Fotó: Erdélyi Ákos

Földrajzilag is egyedi elhelyezkedése van: előtted a Balaton, mögötted a Badacsony, Te pedig csak ülsz egy pohár borral a kezedben a KikapcsolLak teraszon.

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

“Imádjuk az egész balatoni “feelinget”, a fesztiváloktól, a retro kempingeken át, az újhullámos street foodig, de mégis a Badacsony hangulata áll hozzánk a legközelebb. Hangulatos, igényes, nyüzsgő, mégis nyugodt.”

3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Talán azt, ahogy az ott élő emberek, helyi vendéglátók viszonyulnak hozzánk. Közvetlenek, segítőkészek, nyugodtak és pozitívak. 

Fotó: Matics-Varga Csilla

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne? 
Csak azt, hogy nem lehetünk mindig ott. 😊
 
Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Tőlünk nem messze, éppen egy kiadós gyalogtúrára van a Kőkapu Kilátópont. Elképesztő energiák járnak ott. Minden évszakban meglátogatjuk, és mindig csak perceking bámulunk, látva, hogy micsoda erő van a természetben. A túrákkal kapcsolatban készülünk egyébként a KikapcsolLakóknak egy kis játékos meglepetéssel. 😊

Fotó: Matics-Varga Csilla

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Hű, de nehéz itt kiemelni bárkit, hiszen annyi finomságot ettükk már a Balcsi körül. Ha reggeli, akkor a Vánkos, ha főétel akkor a zánkai Neked Főztem ízeit még mindig érzem. A Pláne Badacsony a törzshelyünk, ha minőségi kávéval akarjuk nyitni a reggelt, süti pedig csakis a La Téne-ben!.  

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságotok?
Szeretünk új helyszíneket felfedezni, legyen az étterem, kávézó, arborétum, túrahelyszín vagy akár egy eldugott kis borospince
Még mindig a bakancslistán van, hogy bringával is megkerüljük a tavat, ez valamiért eddig mindig kimaradt. 2021-ben nem fog! 😊

Fotó: Matics-Varga Csilla

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége?    
Ha valaki azt mondja nekem öt évvel ezelőtt, hogy szőlőt művelünk és bort készítünk majd, jót nevettem volna. 😊

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

“Most pedig láss csodát, megműveltük a szőlőt, a férjem bort készített belőle, a barátaink szerint nem is akármilyet! Ezáltal egy teljesen új arcát ismertem meg Zsoltinak!”

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Más szabályokkal (részben home office-ban), de tudunk dolgozni. Hiányoznak a mosolyok a maszk mögött, a beszélgetések a kollégákkal, az élmények a Balcsin.

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

“Szívből reméljük, hogy aki ellátogat majd hozzánk, egy ilyen nehéz és megterhelő időszakot követően picit vissza tud töltődni.”

10. Szándékoztok valaha hivatalosan is a Balaton mellé költözni? Mik a terveitek a jövőre nézve?   
Nehéz a jelenlegi helyzetben előre tervezni, de semmi sem kizárt. 
Borkészítés témában biztosan szeretnénk fejlődni. Ki tudja, talán még a nemzetközi piacra is berobbanunk vele. 😊

Fotó: Instagram/kikapcsollak.badacsony

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 😊
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?
HÁLA.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia