B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 15. Lábas Viki / MARGARET ISLAND

B A L A T O N. 

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

"Jókor lenni jó helyen..." - szokták mondani. A jó hely ez esetben mi más lehetne, mint a Balaton, egész pontosan Balatonboglár, az esemény pedig egy zenekari tehetségkutató. Az egyik főszereplő Lábas Viki, egy ízig-vérig balatoni lány, akinek meseszép hangjára rögtön felfigyelt Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint, akik akkor még korábbi zenekarukkal léptek fel a boglári tehetségkutatón. Így jött létre a Margaret Island zenekar, akik első koncertjüket a Fonyódi Múzeumban adták, de karrierjük kezdetén zenéltek a bélatelepi strandon is, egy-egy jó sajtos-tejfölös lángosért cserébe.  

Fotó: Hegyi Júlia Lily
 
Hogy mit jelent számára “igazi balatoninak” lenni, melyek a kedvenc helyei, és hogy milyen szerepet tölt be a tó jelenleg is a zenekar életében, arról mesélt most Viki bővebben. 
 

1. Mióta laksz a Balaton közelében? Korábban hol máshol laktál még?
Marcaliban születtem, de ötéves koromban Fonyódra költöztünk, és ott nőttem fel. Fonyódon jártam óvodába, iskolába és a gimnáziumot is itt végeztem. Rengeteg gyermekkori élmény és tapasztalás köt ide, és a mai napig ide vágyom vissza, ha elegem van a fővárosból.
 
Fotó: Hegyi Júlia Lily
 
Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy a Balatonnál nőttem fel, hiszen ez alapjaiban határozta meg a személyiségfejlődésemet, és ide térünk vissza a mai napig alkotótáborozni a zenekarral is. Itt adtuk az első akusztikus koncertünket hárman, miután megalakult a zenekar.
 
Fotó: Sivák Zsófia

"Arra tisztán emlékszem, hogy az általános iskolás töri órák anyagát délutánonként újra lejátszottuk a Fácános palánkvárban az osztálytársaimmal. Az is örök emlék marad, hogy a gimnáziumból panorámás kilátás nyílik a Balatonra, és alig vártuk, hogy a legfelsőbb emeleten legyenek az óráink, hogy elmerengjünk a látványban."
 
2. Mi a véleményed Fonyódról?
Nagyon jó természeti adottságai vannak, hiszen két dombon terül el a település a Balaton partján, sokszínű a lakosság, innen a legszebb a kilátás a északi partra, kutyás strand is van a hajókikötő mellett. Nyáron pezsgő élet van, télen pedig jó megtapasztalni a Balaton nyugtató arcát.
Sokan alkottak itt régen is, mint például Szinyei Merse Pál, vagy Huszka Jenő, és manapság is nagyon sok művészre hat intenzíven ez a környezet.

Fotó: Sivák Zsófia
 
3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Nyitottá tesz, mivel sok a turista, sok impulzus ért, de egyben megtalálom a nyugalmat is, és a kikapcsolódást, hosszú erdei sétákat a kutyámmal, vagy panorámás naplementézést a domboldalon, gyönyörű villákat csodálva, fürdés a házi kedvencekkel vagy vitorlázás, kajakozás a tavon, görkorizás a parton.
 
Fotó: Instagram/margaretislandofficial

4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne? 
Ha túl sok a turista, és felelőtlenül rongálják a környezetet a nyaralásuk alatt, vagy éppen ellepik a helyi piacot, és nem lehet tőlük megmozdulni.
 
Fotó: Instagram/margaretislandofficial

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Fonyódi Panoráma sétány és villasor, kutyastrand, fonyódi piac, Kripta Villa, Árpád strand.
 
Fotó: Hegyi Júlia Lily

6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed? 
Nagyon szeretem a Kistücsök éttermet Balatonszemesen, az alkotótáborozásaink alatt pedig a helyi Vitorlás étteremből, vagy a kicsit beljebb található Kukorica csárdából szoktunk rendelni, vagy leugrani a Nosztalgia Fagyizóba pár gombóc fagyiért. A fonyódi soron lévő lángos szerintem a déli part legjobbja, és van, hogy átugrunk Balatonlellére a Kedvesembe vagy a Geleta cukrászdába. 
 
Fotó: Sivák Zsófia

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságod?
Hosszú séták a parton és az erdőben, rövid séták a Fácános palánkvárban, kajakozás, kenuzás, görkorizás a parton, vagy délutáni pihi a kutyámmal a kutyás strandon. Biciklizés a tó mentén.
 
Fotó: Instagram/margaretislandofficial

8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége?    
Alapjaiban határoz meg az, ahol felnőttem, és ahova mi is mindig visszajárunk alkotni. Az ősszel megjelenő új lemezünk egészében Fonyódon készült a nappalinkban, és ott is írtuk a dalok 80%-át. A természet közelségénél inspirálóbbat keveset tudok elképzelni.
 
Fotó: Hegyi Júlia Lily
 

9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Teljesen megváltozott, hiszen az eddigi állandó úton levést és pörgést, emberekkel való találkozást felváltotta az, hogy egy helyben kellett maradnunk. Viszont mi tavaly március közepén leköltöztünk Fonyódra, hogy elkezdjünk dolgozni az új lemezen, és 4-5 hónapot le is nyomtunk ott egyhuzamban, most pedig ingázunk. Ugyanúgy aktív maradtam én is, csak az életminőségem talán kicsit feljavult erre az időszakra, a nehézségek ellenére.
 
Fotó: Hegyi Júlia Lily

10. Szándékozol valaha hivatalosan is a Balaton mellé költözni? Mik a terveid a jövőre nézve?   
A mostani kétlakiságom szerintem meg fog maradni, hiszen amint nincs annyi dolgom Budapesten, és nem kell effektíve, hogy ott legyek, megyek le Balatonhoz. A családi fészek ott biztos meg fog maradni bázisként, de a jövőre nézve teljesen más terveim vannak a költözéssel kapcsolatban.
 
Fotó: Hegyi Júlia Lily

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 😊
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?
OTTHON.
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia