B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 19. Niki és Attila / KALÓZ STRANDBISZTRÓ

B A L A T O N.

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben a rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Nagy-Golyán Nikoletta és Nagy Attila életébe a Balaton, egész pontosan Fövenyes, nem csak egy új otthont, egy teljesen új hivatást, de a szerelmet is meghozta. Már több, mint tizenöt éve annak, hogy megismerték egymást a fövenyesi strandon, majd később Niki televíziós szerkesztői, Attila pedig élsportolói pályáját hátrahagyva váltottak a vendéglátás irányába. Nem indult könnyen, de a balatoni szél egyszer csak belekapott a Kalóz Strandbisztró képzeletbeli vitorlájába, ami azóta is vígan szeli a habokat. 
Három gyermek szüleiként, igazi balatoni családként, most Niki mesélt bővebben arról, hogy mit jelent nekik a Kalózban már jól ismert balatoni életérzés. 


Mióta éltek kétlaki életet a Balaton mellett? Korábban hol máshol laktatok?
Attila Budapesten nőtt fel, én Nógrádban, illetve a főiskolát Esztergomban végeztem, aztán én is fővárosba költöztem. Attila a gyerekkori nyarakat Balatonakaliban töltötte, ez a falu szomszédos Fövenyessel. Mi a családdal és az iskolai táborokkal minden évben többször jártunk a Balaton mellett, mindig máshol nyaraltunk, számomra kicsi koromtól egyértelmű volt a Balaton szeretete. 


Miért pont Fövenyesre esett a választásotok?
Attila 2003-ban befejezte az élsportot (válogatott röplabdázó volt), és azon gondolkodott, hogy a főiskolai tanulmányai mellett, mihez kezdhetne. Nővérének akkori párja ismert balatoni szakács és vendéglátós volt Balatonakaliban, és úgy gondolták, hogy együtt, a szomszéd településen, Fövenyesen vásárolnak egy vízparti büfét. Nem ismertek ott senkit, és nehéz is volt vendéget szerezni, mert az a büfé (akkor még Vén Kalóz), amit megvettek és felújítottak, korábban nem volt túl jó hírű hely. De már a nyitóbuli is legendásra sikeredett, tűzijátékkal, cigányzenészekkel, sok vicces történettel. 


„Én 2004-ben jártam először Fövenyesen, amikor közös barátainkkal meglátogattuk Attilát. Amikor leszálltam a vonatról és körülnéztem, nem tudtam, hogy a fövenyesi part, vagy a jóképű büfés fiú látványa varázsolt el jobban, de mindkettő hatása alatt vagyok a mai napig. Két hét együttjárás után, egy júliusi este, a vízparton, a lépcső tetején megbotlottunk, és beleestünk a vízbe. Darabos lábközépcsont törésemet begipszelték a veszprémi kórházban, és maradtunk Fövenyesen, együtt.”


A sógornőmék élete a következő években másfelé fordult, és 2008-tól az én családommal együtt üzemeltettük tovább a Kalózt, ami akkor már nem félszemű tengeri Vén Kalóz volt, hanem balatoni vitorlás Kalóz. Mivel időközben más területeken, más vállalkozásokban is dolgoztunk, az üzemeltetést, a büfézést nem mindig élveztük, egy időben nyűgnek éreztük, de Fövenyes és a vendégeink szeretete miatt nem akartuk elengedni, és aztán persze, lépésről lépésre, a vendéglátásban is megtaláltuk az utunkat és a sikerélményt. 


Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Röviden: mindent. Kiváltság a Balaton partján élni, fantasztikus élőhely, azt szoktuk mondani, hogy a Balaton mellett lehet igazán JÓL élni. Lehet töltődni, átadni magunkat a víznek, a természetnek, mindennap gyönyörködni a környezetben, a gyerekeknek hatalmas terek vannak, sok játszótér, sok park, sok barát, lehet sportolni, nagyokat bringázni, kirándulni, sétálni, piacokra járni, éttermeket, cukrászdákat látogatni, csodálatos balatoni borokat kóstolni, társasági életet élni, szabadnak és boldognak lenni.


Mi az, amit kevésbé szerettek benne? 
Az elmúlt 18 évben nem találtunk ilyet. 


Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
A legeslegkedvesebb az természetesen a fövenyesi strand. A nyári időszakban a munka miatt a szomszéd faluig sem jutunk el, de a többi évszakban a gyerekekkel és gyerekek nélkül is igyekszünk minél több helyet felfedezni. Gyerekekkel nagy kedvencek a tihanyi barlanglakások, a füredi Bodorka Akvárium, a veszprémi állatkert, a Hegyestű, a vászolyi forrás, az aszófői levendula labirintus, Tapolca, és persze a fövenyesi gesztenyesor. A nagyobbak egyre többet bringáznak, egyre több új helyet fedezünk fel. De tervben van a Kis-Balaton és a déli part is. Gyerekek nélkül (nem sok ilyen alkalom van) legszívesebben koncertekre, kulturális programokra, étterembe, borkóstolókra járunk. 


Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Mi a kedvenc fogásotok a saját kínálatotokból?
A Balatoni Kör tagjaként nem szeretnék egy éttermet és ételt kiemelni, nagyon sok kedvencünk van. Hamarosan újra megjelenik az egyesületünk új kiadványa, a „Kóstold körbe!" füzet, amiben idén nemcsak Balatoni Kör tagjai szerepelnek majd, hanem más, tó körüli vendéglátóhelyek is. Bárkihez szívesen megyek, és erre bíztatom a vendégeket is, hogy próbáljanak ki minél több helyet.


A Kalózban legjeslegobban a hideg és meleg leveseinket szeretem (főleves-, gazpacho- és kovászos uborka leves függő vagyok), és a saláták meg a natúr sült húsok is kedvenceim. Idén lesznek friss házi tésztáink is, érzem, azok is kedvencek lesznek. Attila legjobban a halételeket szereti.


Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
A legkedvesebb elfoglaltságunk az, amikor a nap végén (különösen egy fárasztó nap végén) a barátainkkal vagy a vendégeinkkel lehuppanunk a chillteraszra. Minden ilyen este úgy kezdődik, hogy megbeszéljük, mit látunk: kifli a hold vagy teli, aranyhíd vagy ezüsthíd van, látszanak a déli part fényei vagy nem, mit mutat a viharjelző, de a lényeg, hogy gyönyörködünk. Aztán előkerülnek a legfinomabb balatoni borok, és hozzá a világmegváltó beszélgetések vagy éppen a hatalmas röhögések. Ezek a tökéletes balatoni esték. 


Mennyiben inspirál titeket a tó közelsége? 
A Balaton inspirál. Mindig is rengeteg művészt inspirált a Balaton, mindig is sokan alkottak a tó mellett. Persze rám is hatással van, ha leülök, és nézem a vizet, jönnek az ötletek, ezeknek egy része meg is valósult az elmúlt években. Olyan emberekkel találkozunk és beszélgetünk nap mint nap, akik nemcsak inspirálnak, hanem arra ösztönöznek minket, hogy folyamatosan fejlődjünk. 


Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
A Balatonnak köszönhetően viszonylag jól átvészeltük a mögöttünk levő időszakot. A gyerekeknek itt a bezártság alatt is nagy terük volt, sokat mozogtak, jó levegőn voltak. Persze nem volt egyszerű három kicsi, örökmozgó és örökké éhes fiúval, nagyon sokszor nagyon fáradtnak éreztük magunkat, de - mint mindennek - ennek az időszaknak is voltak szépségei. A fövenyesi, lusta, lassan induló reggeleket például nagyon szerettük, és a délutáni nagy sétákat is, most elég nehéz újra megszokni a szokásos verklit, a suli-ovi-bölcsi járatot, az állandó kapkodást. 


„Persze a gyerekeknek is hiányoztak a barátaik, és én is jóval hatékonyabban dolgozom, mióta visszatértek a közösségekbe. Kalózban pedig idén először egész télen nyitva voltunk, igaz, vendégeket nem fogadhattunk, a kandalló mellett is csak mi üldögélhettünk esténként, de majd következő télen. Ezúton is köszönjük vendégeinknek, hogy jöttek elviteles ételekért is! Most már biztos, hogy a téli strandbisztró jó dolog!”


Szándékoztok valaha elköltözni innen? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Egyáltalán nem szándékozunk elmenni Fövenyesről, sőt szeretnénk még több időt itt tölteni. Mindig rengeteg tervünk van, és előbb-utóbb megvalósul, aminek meg kell. A Kalózban csapatot építünk, és igyekszünk minél magasabb szintű vendéglátást nyújtani, és talán ehhez kapcsolódóan újabb szolgáltatásokat bevezetni. Idén lesz különálló Beach Borbár & Pezsgőplacc, a gyerekeknek még több egészséges és finom étellel készülünk, valamint lesznek új, friss tésztaételek is. A balatoni üzleti életünkben eddig mindig arra mentünk, amerre a szívünk vitt, a saját vágyainkból, igényeinkből, ízlésünkből indultunk ki, és abból, hogy amit mi és a barátaink szeretünk, arra lesz igény, és a vendégeink is szeretni fogják. 


Végül az utolsó kérdés: ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

ÉLETÉLMÉNY.

Fotók: Instagram / kalozstrandbisztro

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART