B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 21. Jásdi István / JÁSDI PINCE

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Már több, mint húsz éve annak, hogy a Jásdi család egy véletlen folytán rátalált Csopakon, a mai Jásdi Pince helyszínéül szolgáló birtokra. Az akkor még romos épület, gondos odafigyelés és hosszú munka eredményeként, ma már az otthonuk, és egyben a megélhetésük helyszíne is. 
Azóta a Jásdi név elválaszthatatlanul összeforrt Csopakkal, és természetesen a borászattal is. Hogy mit gondolt Jásdi István, a pince vezetője, a Balatonról kezdetben és most, miben rejlik szerintük a balatoni élet szépsége, többek között arról mesélt most bővebben.

Fotó: Jásdi Pince

1. Mióta élnek a Balaton mellett? Korábban hol máshol laktak még?
Budapesten születtünk, ott nőttünk fel, oda kötött bennünket a munkánk, és csak elvétve jutottunk le a Balatonhoz. Később, már két fiunkkal Attilával és Zolival, Párizsba kerültünk öt évre, és amikor hazajöttünk, akkor is inkább az Adriához jártunk nyaralni - akkor már három gyerekkel -, a két fiú mellett Zsófival. 

Fotó: Jásdi Pince

"Kicsit lesajnáltuk a Balatont, amelynek partja mellett akkoriban hosszan autóztunk a tenger felé. Zsúfolt volt, és vize sokszor habzott a szennyeződéstől. A nyolcvanas évek végén beleszerettünk a vitorlázásba, és vettünk egy kis házat vettünk Aligán – ez volt a legközelebb Budapesthez."

Fotó: Jásdi Pince

2. Mi a véleményük Csopakról?
1997-ben eladtuk budapesti vállalkozásunkat, és egy évvel később anélkül, hogy kerestük volna, belebotlottunk egy újsághirdetésbe, és abba a romos borházba, amelyben ma is élünk, és ahol a Jásdi Pince huszonharmadik szüretjére készülünk. A történetet megírtam a 2010-ben megjelent „Szerenád a szőlőben” című birtok regényben, amely 2011-ben a párizsi Gasztronómiai Könyv Vásáron elnyerte a boros könyvek kategóriájában a második díjat. Azóta nem tudjuk elképzelni, hogyan lehet máshol élni.

Fotó: Jásdi Pince

3. Mit szeretnek leginkább a Balaton melletti életben?
A Balaton, és számunkra különösen az északi part, emberi léptékű tájaival, a házunk körül még meglévő, szépen művelt szőlőinkkel húszegynéhány éve megvédendő táj, munka, megélhetés és szórakozás. Minden ideköt bennünket: barátok, vitorlázás, borok.

Fotó: Jásdi Pince

4. Mi az, amit kevésbé szeretnek benne? 
Olyan nincs. Mindent szeretünk, ami hozzá tartozik. Azokat nem szeretjük, akik nem idevalók.

Fotó: Jásdi Pince

5. Van kedvenc balatoni helyük, amit sosem tudnak megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanának másoknak, hogy látogassanak meg?
Kedvenc helyszínünk a ház minden zuga: a tornác, a borterasz, a borospince, a szaletli, és telente a nappali karosszékei a cserépkályha tüzénél. Ha mégis kimozdulunk, szeretjük a Szent György-hegyet és a Badacsonyt, a vulkáni kúpokkal, a boglári partot, mert onnét a legszebb az északi part mögött lemenő nap.

Fotó: Jásdi Pince

6. Van kedvenc balatoni ételük/éttermük? Mi a kedvencük a saját borkínálatukból?
Amióta meghalt Dobó Jóska, és bezárt a csopaki Dobó étterem, nagy kedvencünk a szemesi Kistücsök. Összességében gasztronómiailag mégis Csopak a tó legizgalmasabb helyszíne. Lakásunktól és a Jásdi Borterasztól percekre van a legjobb balatoni csárda a Víg Molnár, a legjobb olasz étterem a Carpaccio, a legjobb konyha a Szomszéd kertje, legjobb kilátással és nagyszerű konyhával a Márga és a Petrányi, nem feledkezhetünk meg a paloznaki Sáfránykertről és a füredi Sparheltről sem. Mi már a jól ismert helyeket és a régi barátokat szeretjük felfedezni. 

Fotó: Jásdi Pince

"Kedvenc balatoni ételünkhöz a fogashoz csak akkor jutunk hozzá, ha meghív bennünket valamelyik horgász barátunk. Vicces, de balatoni halat balatoni éttermekben nem árulhatnak."

Fotó: Jásdi Pince

Minden alkalomra másik borkedvencünk van. Ha barátokkal beszélgetünk csopaki hegybor, nagy vacsora mellé leginkább a Ranolder fehér vagy a Ranolder vörös. Ranolder János veszprémi püspök alapította egykor a pincészetet, ahol dolgozunk. Párás pohárból, párás szemmel illatos rozét iszunk kettesben a nyári naplementében. Van saját borunk minden alkalomra.

Fotó: Jásdi Pince

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságuk? 
Ha az eddigiekből nem derült volna ki, szenvedélyünk a munkánk, az írás, a vitorlázás és a beszélgetések egy-két pohár bor mellett.

Fotó: Jásdi Pince

8. Mennyiben inspirálja Önöket a tó közelsége? 
A tó tükre fénylik minden ablakunkban, és arra csodálkozunk minden reggel, amikor kilépünk a tornác dór oszlopai között a szabadba. Soha nem ugyanolyan. Ismerjük napkeltétől napnyugtáig, amikor megnyúlnak az alattunk fekvő szőlőkben az árnyékok a vörös talajon, aztán amikor árnyékba borul az észak part, és már csak a vizen sikló hajók fehér vitorlái, végül csak a túlsó part dombjai fénylenek. Különös élmény a holdkelte, amikor nyáron a nagy narancs kiemelkedik Szabadi mögött a párából, és egyre fehéredve felkúszik az égre, ezüst hidat vonva a vízre.

Fotó: Jásdi Pince

9. Miben változott meg az életük a koronavírus hatására?
A koronavírust elkaptuk mindhárman, és szerencsére viszonylag simán túl is jutottunk a fertőzésen. Azóta beoltottak bennünket és jól vagyunk. Viszonylag kevés veszteséggel átvészelte a válságot a borászat is. Ennek ellenére megviselt bennünket az ismeretlen helyzet. Ritkábban találkozhattunk a gyerekeinkkel és az unokáinkkal, alig láthattuk az ismerőseinket és barátainkat. 

Fotó: Instagram / Jásdi Pince

"Sok barátunk van és nagy családunk. Hiányoztak, de panaszra nem nagyon lehet okunk. A mi karanténunk a legrosszabb időkben is a ház körüli szőlőbirtokra és a Balaton látványra terjedt ki. Kevesen élhettek ennyire szabadon ebben az időszakban."

Fotó: Instagram/Jásdi Pince

10. Szándékoznak valaha elköltözni innen? Mik a terveik a jövőre nézve? 
Elköltözni nem fogunk. Idővel a családi birtokot átveszik Attila fiamék, és talán többet járhatunk Tokajba, Egerbe, Villányba, Budapestre, vagy az Adriához, Toszkánába vagy Burgundiába. Mindig boros helyekre, kollegákhoz. Mi azokat a helyeket szeretjük, ahova visszajárunk, ahol barátaink vannak.

Fotó: Instagram/Jásdi Pince

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 
Ha egy szóval kellene jellemezniük a Balatonhoz fűződő viszonyukat, mi lenne az?

FÉLTÉS.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia