B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 26. Cakó Kinga / CAKO – BALATON-KOLLEKCIÓ

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Ha valaki többgenerációs művészcsaládból származik, valahol talán elrendeltetett, hogy ő maga is művészi pályára lépjen. Cakó Kinga esetében legalábbis pont így történt: kezdetben stylistként, majd ruhatervezőként dolgozott, lassan tíz éve pedig létrehozta saját ruhamárkáját, CAKÓ néven.


Fotó: Instagram/kingacako

Kinga számtalan országban járt már, szenvedélyes természetjáró, így nem meglepő, hogy az egyik fő inspiráció forrása maga a természet. Legújabb kollekciójának megalkotásakor egy régi, nagy szerelméhez fordult ihletért, ami nem más, mint a Balaton. Csodaszép kékek és zöldek a Balcsi minden árnyalatában, és a víztükörre emlékeztető anyagok használata jellemzi többek között a Balaton-kollekciót.

Fotó: Erdőháti Áron

1. Mióta élsz „kétlaki” életet a Balaton mellett? Korábban hol máshol laktál még?
Sajnos még nem élek igazi kétlaki életet, de amennyit tudok, lent vagyok a Balatonon, mert ott tudok teljesen kikapcsolni, és most munkám egy része is odaköt.

Fotó: Instagram/kingacako

2. Miért pont a Szent György-hegyre esett a választásod? Hogyan esett a választásod a Káli Cool-ra és a Drágakő Badacsony-ra, a kollekció bemutatásának helyszínéül?
A Szent György-hegyen már több, mint húsz éve van egy nyaralónk, még a szüleim találták azt a kis présházat a szőlőtőkék között egy kirándulás alatt, és elsőre beleszerettek: azóta az a családi bázis. 

Fotó: Instagram/kingacako

A Káli Cool-ba Faur Zsófi hívott meg tavaly nyáron, amikor megnyitott a hely, mert ő régóta szereti a ruháimat, és gondoltuk nagyon jól illene a kollekció a balatoni életérzéshez. Nagy sikere lett ennek a koncepciónak, mert tökéletesen passzolnak a ruhák a Zsófiék által megálmodott kortárs összművészeti térbe.

Fotó: Oleg Borisuk

A Drágakőbe szintén a hely tulajdonosa hívott, Istvándy Klaudia, akit tavaly pont a Káli Cool-ban ismertem meg. Ő is beleszeretett a ruhákba, és idén megnyitott egy izgalmas üzletet, ahol könyvek és virágok is vannak a kínálatban.

Fotó: Oleg Borisuk

3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Nekem gyerekkori szerelem a Balaton, ott töltöttünk minden nyarat, Balatonakarattyán és most a Szent György-hegyen. A teljes megnyugvást és feltöltődést jelenti. Mindig nagy élet van a nyaralóban, sok baráttal, akikkel felfedezzük a környék új éttermeit és kiránduló helyeket.

Fotó: Instagram/kingacako

4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne? 
Nagyon szerettem azt az időszakot is, amikor még alig ismerték a Szent György-hegyet, mert akkor más hangulata volt, de nincs olyan része a Balatonnak, amit ne szeretnék.

Fotó: Instagram/kingacako

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Salföld nekem régóta az egyik kedvenc helyem, a gyönyörű fehér homokos bányatóval, de Szigligetre is nagyon szeretek bemenni: sétálni a csodaszép kis utcákban és fagyizni egyet a vár alatt. Sok kedvenc helyem van a Káli medencében, nehéz lenne kiemelni párat, a Villa Kabala most az egyik favorit, de sokat járunk a Csendesdűlő szőlőbirtokra is.

Fotó: Instagram/kingacako

6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
A lángost szeretem a strandon, az igazi nyári étel számomra. A kedvenc éttermeim a közelben: a Szászi pince, a Villa Kabala és a Kikötő étterem.

Fotó: Instagram/kingacako

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságod? 
Sokat kirándulunk új helyekre, felfedezzük a környéket és a tanú hegyeket. A szokásos reggeli séta az egyik kedvencem a kutyámmal, a szőlőtőkék között a hegyen, az csodálatos a reggeli fényekben.

Fotó: Instagram/kingacako

8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége? 
Az idei Balaton kollekció színvilágát a tó vízének változatos árnyalatai adják, a türkiz zöldektől a halvány kékekig minden tónusban. Nagyon inspiráló volt számomra, ahogy változik a Balaton színe, viharos időben a mély zöldektől egészen a világos, ezüstös kék árnyalatig a szikrázó napsütésben.

Fotó: Oleg Borisuk

„Az anyaghasználatban is fontos szempont volt, hogy visszaadja ezt a víztükör hatást. A parton szeretek üldögélni közel a vízhez, a köveken, vagy a fűben, mert nagyon megnyugtat a víz csobbanása és szeretem nézni, ahogy lágyan hullámzik a Balaton, így jött a kollekció ihlete is.”

Fotó: Oleg Borisuk

9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Az első bezárásoknál azért bepánikoltam, hogy most hogy hogyan tovább, mert nincs webshopom, és a márka fő védjegye pont az a személyesség volt, amit a showroom-ban meg tudok adni a vásárlóknak. De egy teljesen új világ nyílt a vírushelyzet miatt, mert sokan rendeltek Instagram-on és Facebook-on keresztül, akik azelőtt nem tudták, hogy van ilyen lehetőség is. Ezáltal lett egy új vásárlóköröm, akik azóta is folyamatosan rendelnek az ország különböző pontjairól és külföldről is. 

Fotó: Instagram/kingacako

„A vírushelyzet alatt szerintem nagyon érezhető volt, hogy sokan követték a „vegyél hazait” elvet, ezzel segítették a magyar tervezőket, amiért nagyon hálás vagyok nekik.”

Fotó: Instagram/kingacako

10. Elképzelhetőnek tartod, hogy valaha állandó jelleggel a Balaton mellé költözz majd? Mik a terveid a jövőre nézve?
Nagyon szeretnék kétlaki életet élni, és többet lenni a Balatonon, mint Budapesten. De sajnos ezt most még nem tudom teljes mértékben megoldani, mert nagyon sűrű ez az időszak a márka életében, és a showroom-ban is sokat vagyok Budapesten. A balatoni üzletek miatt viszont nagyon élvezem, hogy sokat ingázhatok idén nyáron a két helyszín között, mert már ez is feltölt.

Fotó: Instagram/kingacako

10. Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból. 
Ha pár szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

FELSZABADULT NYÁRI ÉLETÉRZÉS
SZABADSÁG
BOLDOGSÁG

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART