B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 29. Sára és Milán / RANDOM BAGEL BAR

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Kárpáti Sára Boglárka és Vajda Milán, akik egyébként az életben is egy párt alkotnak, mindketten jártasak a vendéglátásban. Milán több országban és pozícióban is kipróbálta már magát, legutóbb Balatonfüreden dolgozott a Kedves Cukrászdában. Sára szakterülete az online marketing, korábban főleg kreatív vonalon mozgott, így nem meglepő, hogy amikor elhatározták, hogy létrehozzák a Random Bagel Bar-t, a kivitelezéskor szinte mindent saját kezűleg készítettek el. De hogy miért éppen bagel bár és miért pont Örvényesen? Többek között erről meséltek most bővebben.


Fotó: Instagram/randombagelbar

„Tavaly nyáron kezdünk el gondolkozni azon, hogy szeretnénk együtt vállalkozni. Tudtuk, hogy reggeliztetni szeretnénk, viszont a lehetőségeinkhez mérten kellett kialakítani a kínálatunk, hiszen egy food truck-ból árulni erősen korlátolt, így maradt meg a bagel. Mi is szeretjük – egyszerű és nagyszerű. Egy jó alap, amivel Milán kiélheti a kreativitását az ételek terén, hiszen rengetegféleképp variálható.“

Fotó: Instagram/randombagelbar

1. Mióta éltek a Balaton mellett? Korábban hol máshol laktatok még?
Én, Sára, veszprémi születésű vagyok, szóval mindig is közel voltam a Balatonhoz: szüleimmel sokszor jártuk felfedezni az északi partot, majd 2012-ben Balatonfüredre költöztünk és azóta is füredi lakos vagyok. 
Milán hét éve költözött le a Balatonra először, aztán pár évig utazgatott: többször élt Olaszország különböző részein, két Ibizán töltött szezon között pedig hónapokat élt Cipruson. Majd Angliában volt egy évig és osztrák síszezonokat is kipróbált. 
Végül itt, Füreden keresztezték egymást útjaink. 

Fotó: Instagram/balatonvibes

2. Miért pont Balatonfüredre esett a választásotok? Hogy jött az ötlet, hogy Örvényesen nyissatok Bagel Bar-t?
Magyarországon talán nem is tudnánk jobb helyet elképzelni, mint a Balaton és Balatonfüred. A magyar tenger közelsége és lehetőségek tárháza van itt. Hálásak vagyunk azért, hogy itt lehetünk nap, mint nap, hiszen sokan egész évben arra gyűjtenek, hogy pár napot itt tölthessenek a nyár folyamán. 

Fotó: Instagram/randombagelbar

„Mi mindenképp olyan helyett szerettünk volna a Random-nak, ami nyugodt, laza atmoszférát biztosít, ahol az ott töltött idő tényleg kikapcsolódás. Fürediként nyilvánvaló volt, hogy valahol Füred vonzáskörzetében szeretnénk, majd jött ez a lehetőség, hogy itt legyünk, Örvényesen – ami a Balaton legkisebb települése –, és magával ragadott minket ez a nyugalom! Szóval ennél jobb helyet el sem tudnánk képzelni a Random-nak!”


Fotó: Instagram/randombagelbar

3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
A vízpart közelségét, hogy minden nap nyaralás nekünk is. Imádjuk, hogy minden évszakban teljesen más arcát mutatja a Balaton. Szeretjük a nyugalmas telet és az élettel teli nyári időszakot is. Szeretjük, hogy Magyarország egyik legszebb régiójában élhetünk, hogy nem kell messzire mennünk, hogy élvezhessük a természet szépségeit.

Fotó: Instagram/balatonvibes

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Balatoni vendéglátósként egyértelműen a szezonalitás az, amit leginkább hátrányának látunk: nem azt szeretnénk, hogy egész évben annyian legyenek, mint nyáron, a főszezon közepén, hanem azt, hogy a turizmus arányosan oszoljon el a négy évszakban. Egyik se legyen túltelített, hogy élhető maradjon a helyiek számára – de nyár után ne kerüljön ki a perspektívából.

Fotó: Instagram/randombagelbar

5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Balatonfüred környékén az egyik kedvenc helyünk Sajkod, amit annak ellenére, hogy akár heti szinten látogatunk, nem tudunk megunni. Szívünknek kedves település a déli parton Balatonboglár, ahonnan csodás az északi parti panoráma. 

Fotó: Instagram/balatonvibes

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Mi a kedvencetek a saját kínálatotokból?
Nem lennénk balatoniak, ha nem lenne az egyik nagy kedvencünk a sajtos-tejfölös lángos. Ezentúl van pár kedvenc helyünk, ahová előszeretettel járunk vissza. Ilyen a Füreden megbúvó Bodor Borozó, amit egy kedves pár üzemeltet immár több, mint húsz éve. Ezenfelül imádunk új helyeket és ízeket kipróbálni, ezért már idén is van pár bakancslistás hely, ahová el szeretnénk jutni.

Fotó: Instagram/randombagelbar

A saját kínálatból a két kedvencünk a Mekk Mester (Dobosi grill kecskesajtos bagel sült céklával, friss rukkolával, eperpürével, joghurtos-bazsalikomos öntettel), illetve a Random Bagel (pikáns sajtkrém, sült paradicsom, pirított bacon, friss zöldsaláta).

Fotó: Instagram/randombagelbar

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Egyértelműen a kirándulás. Van egy kiskutyánk, Milla, aki nélkül nem indulunk el, így általában kirándulunk. Nyáron előszeretettel járunk kajakozni is.

Fotó:  Vajda Milán

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
A Balaton közelsége számomra (Sára) mindig is nagyon inspiráló volt. Hobbiszinten foglalkoztat a fotózás és festés is, amiben sokszor ábrázoltam a saját ízlésem alapján a Balatont. 

Fotó: Instagram/randombagelbar

„A tó közelsége inspirált minket a Random arculatának és dekorációjának megalkotásában is és a felhasznált színek kiválasztása során. Az sem véletlen, hogy a Random-ban egy Galéria is helyett kapott, ahol balatoni alkotók művei vagy Balaton ihlette alkotások találhatók.”

Fotó: Instagram/randombagelbar

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
A járványhelyzet mindkettőnkre hatással volt. Az eltervezett munkák sajnos elúsztak a COVID hatására: Milán nem jutott ki Ausztriába, így mindketten Füreden töltöttük az időszakot, ami olykor nehéz volt, bár így még több időnk jutott egymásra és a Random Projekt tökéletesítésére. Az időszak rámutatott, hogy mik a legfontosabb dolgok az életben.

Fotó: Instagram/randombagelbar

10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Füred mindig is központi szerepet fog betölteni az életünkben. Ha tervezünk költözést, akkor is valahová Balatonfüred vonzáskörzetébe, egy csendes kis faluba.

Fotó: Instagram/randombagelbar

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

SZERETEMHELY,
ÉLETÉRZÉS.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia