B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 30. Dávid és Marci / PINGVIN FAGYLALTOZÓ

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Takács Marci és Wilheim Dávid egy jól bevált, több évtizedes múltra visszatekintő cukrászdaként vették át a Pingvin-t az akkori tulajdonosoktól. Ahogy mondják, Dávid „elhivatott, szenvedélyes cukrász, aki számára a fagylalt egyszerre művészet és kreativitás”. Unokatestvérével közösen ugrottak fejest a fagylaltok világába, kezdetben még csak mosogatófiúként, majd egyre feljebb haladva a ranglétrán. Közel tizenöt év alatt, rengeteg időt és energiát fordított a különböző fagylalt fajták tanulmányozására, ami számtalan díjat és elismerést is eredményezett számára. 

Fotó: Pingvin Fagyizó

Marcival fő céljuk, hogy a Pingvin-ben kompromisszumok nélkül, kizárólag természetes alapanyagokból készüljön a fagylalt, amelyek nem tartalmaznak semmilyen mesterséges ízfokozót, aromát, színezéket vagy tartósítószert.


Fotó: Pingvin Fagyizó

„Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyümölcsöket helyi termelőktől szerezzük be: ilyen például a becsehelyi kivi, a nagyrécsei szeder vagy az iharosberényi eper és málna, amelyeknek illata és íze páratlan. Nagy gondossággal választjuk ki a külföldről beszerzett prémium minőségű alapanyagokat is: piemonti mogyorót, ugandai vaníliát vagy a Seychelle-szigetekről származó rumot, amelyek különleges ízjegyekkel, természetes aromákkal rendelkeznek.”


1. Mióta éltek a Balaton mellett? 
Dávid Nagykanizsán él jelenleg is, Marci is nagykanizsai lakos volt, de gyerekkora óta kötődik Balatonmáriafürdőhöz, mert a szüleinek ott van nyaralója. Marci felesége, Fanni, pedig Balatonmáriafürdőn él, így költöztek össze a településen. 

Fotó: Pingvin Fagyizó

2. Miért pont Balatonmáriafürdőre esett a választásotok? 
A Pingvin Cukrászda és Fagylaltozó 1978 óta működik. Gyermekkori emlékek kötnek hozzá, mivel nyaranként mindig ide jártunk fagyizni a családdal. A tulajdonosok hosszú idő után úgy döntöttek, hogy már nem szeretnék tovább folytatni, így ezt követően jött a lehetőség számunkra 2019 végén, hogy átvegyük. 

Fotó: Pingvin Fagyizó

„Nem volt kérdés, hogy a régi névvel folytatjuk a Pingvin-t, így állítva méltó emléket a Müller család negyvenkét éven át tartó sikeres munkásságának. Már nyolc éve készítjük a fagylaltot Nagykanizsán a DaCrema Fagyizóban, így a törzsvendégeink nagyon örülnek neki, hogy már Balatomáriafürdőn is sütizhetnek és fagyizhatnak nálunk.”

3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
A Balaton mellett élni felbecsülhetetlen érzés, minden évszaknak megvan a maga gyönyöre, nyáron pezseg az élet, télen pedig a nyugalomról, a pihenésről szólnak a mindennapok.

Fotó: Pingvin Fagyizó

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Olyan nincsen. 😊

5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Szerintünk az északi partra ellátogatni mindig egy különleges élmény a délieknek, viszont ajánlani tudjuk a gyönyörű panorámával és unikális épített örökséggel rendelkező, több mint tíz kilométernyi kijelölt túraútvonalat a Szőlőhegyen. Lassan pedig elkészül Balatonberény kilátója is, ami még több élményt fog nyújtani az idelátogatóknak.

Fotó: Pingvin Fagyizó

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Mi a kedvencetek a saját kínálatotokból?
Sajtos-tejfölös lángos bárhol, bármikor itt Balatonmáriafürdőn. A kedvencünk a saját kínálatból a Piemont királya, 2019-es győztes fagylaltunk.

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Ha van időnk, nem hagyjuk ki a fürdést a nagy melegben.

Fotó: Pingvin Fagyizó

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
Mindig is a helyi, illetve környékbeli alapanyagok felkutatásán vagyunk: a tavalyi „Balaton fagyija” versenyen például egy balatonlellei tökmagolaj ízvilágát vettük alapul a fagylaltunkhoz.

Fotó: Pingvin Fagyizó

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Nem változott meg az életünk a koronavírus hatására. Tekintve, hogy szezonális jelleggel működnek üzleteink, így az nem befolyásolta a munkánkat.

Fotó: Pingvin Fagyizó

10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Nem szándékozunk elmenni a Balaton partról, törekszünk a jelenlegi üzletünk évről évre való fejlesztésére.

Fotó: Pingvin Fagyizó

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

SZERELEM.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia