Takács Marci és Wilheim Dávid egy jól bevált, több évtizedes múltra visszatekintő cukrászdaként vették át a Pingvin-t az akkori tulajdonosoktól. Ahogy mondják, Dávid „elhivatott, szenvedélyes cukrász, aki számára a fagylalt egyszerre művészet és kreativitás”. Unokatestvérével közösen ugrottak fejest a fagylaltok világába, kezdetben még csak mosogatófiúként, majd egyre feljebb haladva a ranglétrán. Közel tizenöt év alatt, rengeteg időt és energiát fordított a különböző fagylalt fajták tanulmányozására, ami számtalan díjat és elismerést is eredményezett számára.
Marcival fő céljuk, hogy a Pingvin-ben kompromisszumok nélkül, kizárólag természetes alapanyagokból készüljön a fagylalt, amelyek nem tartalmaznak semmilyen mesterséges ízfokozót, aromát, színezéket vagy tartósítószert.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
„Kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy a gyümölcsöket helyi termelőktől szerezzük be: ilyen például a becsehelyi kivi, a nagyrécsei szeder vagy az iharosberényi eper és málna, amelyeknek illata és íze páratlan. Nagy gondossággal választjuk ki a külföldről beszerzett prémium minőségű alapanyagokat is: piemonti mogyorót, ugandai vaníliát vagy a Seychelle-szigetekről származó rumot, amelyek különleges ízjegyekkel, természetes aromákkal rendelkeznek.”
1. Mióta éltek a Balaton mellett?
Dávid Nagykanizsán él jelenleg is, Marci is nagykanizsai lakos volt, de gyerekkora óta kötődik Balatonmáriafürdőhöz, mert a szüleinek ott van nyaralója. Marci felesége, Fanni, pedig Balatonmáriafürdőn él, így költöztek össze a településen.
2. Miért pont Balatonmáriafürdőre esett a választásotok?
A Pingvin Cukrászda és Fagylaltozó 1978 óta működik. Gyermekkori emlékek kötnek hozzá, mivel nyaranként mindig ide jártunk fagyizni a családdal. A tulajdonosok hosszú idő után úgy döntöttek, hogy már nem szeretnék tovább folytatni, így ezt követően jött a lehetőség számunkra 2019 végén, hogy átvegyük.
„Nem volt kérdés, hogy a régi névvel folytatjuk a Pingvin-t, így állítva méltó emléket a Müller család negyvenkét éven át tartó sikeres munkásságának. Már nyolc éve készítjük a fagylaltot Nagykanizsán a DaCrema Fagyizóban, így a törzsvendégeink nagyon örülnek neki, hogy már Balatomáriafürdőn is sütizhetnek és fagyizhatnak nálunk.”
3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
A Balaton mellett élni felbecsülhetetlen érzés, minden évszaknak megvan a maga gyönyöre, nyáron pezseg az élet, télen pedig a nyugalomról, a pihenésről szólnak a mindennapok.
4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Olyan nincsen. 😊
5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Szerintünk az északi partra ellátogatni mindig egy különleges élmény a délieknek, viszont ajánlani tudjuk a gyönyörű panorámával és unikális épített örökséggel rendelkező, több mint tíz kilométernyi kijelölt túraútvonalat a Szőlőhegyen. Lassan pedig elkészül Balatonberény kilátója is, ami még több élményt fog nyújtani az idelátogatóknak.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek? Mi a kedvencetek a saját kínálatotokból?
Sajtos-tejfölös lángos bárhol, bármikor itt Balatonmáriafürdőn. A kedvencünk a saját kínálatból a Piemont királya, 2019-es győztes fagylaltunk.
7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?
Ha van időnk, nem hagyjuk ki a fürdést a nagy melegben.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége?
Mindig is a helyi, illetve környékbeli alapanyagok felkutatásán vagyunk: a tavalyi „Balaton fagyija” versenyen például egy balatonlellei tökmagolaj ízvilágát vettük alapul a fagylaltunkhoz.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Nem változott meg az életünk a koronavírus hatására. Tekintve, hogy szezonális jelleggel működnek üzleteink, így az nem befolyásolta a munkánkat.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve?
Nem szándékozunk elmenni a Balaton partról, törekszünk a jelenlegi üzletünk évről évre való fejlesztésére.
 |
Fotó: Pingvin Fagyizó
|
Megjegyzések
Megjegyzés küldése