B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 32. Tuli-Berke Adrienn Tihana és Tuli Krisztián / BALCSIKÉK

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Adri és Krisz már egészen fiatalként kreatív vonalon indultak el, és végül mindketten grafikusként diplomáztak. Öt évig dolgoztak videó- és tervezőgrafikusként, később pedig animációs rendezőként Budapesten, míg megszületett bennük az elhatározás, hogy saját vállalkozásba kezdjenek. Miért éppen a Balaton lett a márkájuk középpontjában? Hogyan született meg a Balcsikék? Mint mondják, ez mai napig az egyik kedvenc sztorijuk.


„Bár mindketten a Balcsi partján nőttünk fel, a budapesti éveink alatt alig volt időnk hazalátogatni. Így elhatároztuk, hogy az első házassági évfordulónkat itt fogjuk ünnepelni: kivettünk egy hetet, hogy szépen lassan körbetekerjük a Balatont. A túra alatt tudatosult bennünk, hogy mennyire hiányzott az itteni légkör és újra teljesen beleszerettünk a Balcsiba. Emlékszem, ahogy csak ücsörögtünk a kertben, beszélgettünk a friss élményekről, és szinte tényleg egyszerre mondtuk ki, hogy egy fiatalos, igényes és modern Balatonos dizájnmárkát kéne csinálnunk. Sosem felejtjük el azt a kis varázslatos pillanatot, amiből egy évvel később, 2018-ban megszületett a Balcsikék.”


1. Mióta éltek a Balaton mellett? 
Adri a Balcsi északi partján, Keszthelyen nőtt fel. Krisz pedig a déli parton, Balatonbogláron. Egyetemre mindketten Kaposvárra mentünk – itt találkoztunk, aztán az ötéves budapesti tapasztalatszerzés után kanyarodtunk vissza újra a Balaton partra. 


2. Miért pont Keszthelyre esett a választásotok? 
Erről még egyetlen interjúban sem meséltünk: egyrészt nem is kérdezett így rá senki, másrészt nem tartottuk elég profinak azt, ahogy ez nálunk alakult. Viszont most már szívesen beszélünk róla, hátha inspirálni tudunk ezzel is más kezdő kisvállalkozókat. 


„Amikor eldöntöttük, hogy belevágunk a Balcsikék alapításába, rögtön tudtuk, hogy nincs elég tőkénk a vállalkozásra és egy saját otthonra, de még albérletre sem. Így Adri szüleihez költöztünk vissza, és évekig a régi gyerekszoba volt a műhelyünk és az életterünk is egyben (tulajdonképpen még most is). Nagyon jó érzés volt újra a Balcsinál lenni, és hihetetlenül kedvesek és támogatóak Adri szülei, de a Balcsikékkel együtt hárman már nagyon szűkösen vagyunk egy szobában. Így, ha minden jól alakul, idén ősszel költözünk, és saját kis otthonunk lesz egy különálló, igazi műhellyel.”


3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Az egész Balatont. 😊 Azt, hogy tíz perc alatt le tudunk ugrani csobbanni, órákat tudunk sétálgatni a partján és mindig újra és újra inspirál. A levegő illatát is nagyon szeretjük itt – ez apróságnak tűnhet, de a visszaköltözés után még hónapokig emlegettük, hogy mennyire feltöltő ez a frissesség. 


4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Az internet minőségét. Sajnos be kell valljuk, ez tényleg hiányzik a pesti életből, mert ott mindig bitang jó netünk volt, ami nagyon fontos a munkánkhoz is. Emellett nagy koncertre járók vagyunk, és általában Budapestre jönnek azok a zenekarok, akiket szeretünk, de szerencsére ilyenkor simán fel tudunk ugrani egy-egy napra vagy estére, így ez nem gond igazából.


5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Nehéz lenne egyet mondani, úgyhogy többet is ajánlunk. 😊 Az egyik nagy kedvencünk Tihany. Teljesen lenyűgözött minket azon a bizonyos biciklizős túrán a panoráma, a víz színe, és hogy mennyire szép és igényes az egész falu. A kedvenc szabad strandunk is itt van. Mindkettőnknek megvan a gyerekkori nosztalgikus helye is: Adrinak a Keszthelyi-hegység erdői és a régi kőbánya, Krisznek a boglári Várdomb és a hosszan elnyúló Virág Strand. A legújabb gyöngyszem, amit nemrég fedeztünk fel: Salföld.


6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Hú, de mennyi! A legfinomabb sütiket a badacsonyi La Téne-ben ettük, ha péksüti akkor egyértelműen a füredi Péklány, és már évek óta törzsvendégei vagyunk a szigligeti Taco Trucknak. Nem titok, hogy náluk a karkötőink is megtalálhatóak, pont azért is működünk velük együtt, mert nem csak finom, hanem nagyon minőségi ételeket is készítenek, amiket már ezerszer teszteltünk is! Nagyon szeretjük még a révfülöpi Rév Büfé burgereit, a lellei Sanyika Halsütő harcsapaprikását, és örök kedvencünk a Tihanyi Piac Placcon pár éve szomszédunk, Urmai Rita rétesei és vegán csodái! 


7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
A fürdés mellett a séták. Télen-nyáron, lent a parton, vagy fent a hegyeknél, erdő mélyén...


8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
Igazából minket mindig a Balaton inspirál, pont ez a Balcsikék lényege. Szerencsére nagyon közel vagyunk a parthoz, így sokszor a szakmai megbeszéléseket is inkább ott tartjuk, ilyenkor jönnek egyébként a legjobb ötleteink. „Az én Balcsim” kollekciónknál a Balaton ezernyi színéhez társítottunk különböző hangulatokat, amit nagyon sokan szeretnek, talán pont azért, mert ezeket mind átéltük mi is, és erős érzelmi kötődésből, csupa felejthetetlen emlékből születtek.


9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Amikor az első karantén beütött, nagyon tehetetlennek éreztük magunkat, és folyton azon kattogott az agyunk, hogy az otthonmaradáson kívül mit tudnánk tenni. Ekkor jött az ötlet, hogy a segítő karkötőkkel támogassuk az egészségügyben dolgozókat, miközben az egymásnak hiányzó emberek egy kis kedvességet, apró figyelmességet tudtak így küldeni egymásnak. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk, amiért ennyire sokan csatlakoztak ehhez a dologhoz, és így közösen már több, mint fél millió forintot tudtunk adni az Országos Mentőszolgálatnak.


10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Nem. 😊 Korábban említettük, hogy idén szeretnénk költözni, de maradunk a Balcsi mellett: Balatonkeresztúron lesz a Balcsikék kis csapatának új otthona. Az idei legfőbb tervünk az volt, hogy a Balcsi körül több helyen is beszerezhetőek legyenek az ékszereink, olyan helyeken, amiket mi is szeretünk, és ez sikerült! 


Minden szombaton ott vagyunk Tihanyban, a Piac Placcon. Állandó jelleggel pedig ezekben a boltokban találhatjátok meg a Balcsikék termékeket:
~ Tihanyban: a Balatoni Buborék dizájnboltban, 
~ Badacsonyban: a La Téne Desszertműhelyben,
~ Szigligeten: a Taco Truck-nál, 
~ és a hamarosan nyíló KUNSZT! dizájnboltban, Veszprémben.


Persze szeretnénk még bővíteni a listát, de most annyira örülünk ezeknek a csoda-helyeknek és embereknek, akikkel együtt dolgozhatunk! Hosszú távon pedig vagy ezernyi új ötletünk van, és mindent megteszünk, hogy ezek meg is valósuljanak!


Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

LÉTELEMÜNK.

Fotók: Balcsikék

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia