B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 35. Noémi és Attila / NOEMI'S COTTAGE

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

A Noemi's Cottage, ahogy a tulajdonosok, Antal-Tóth Noémi és Antal Attila hívják, egy „200 éves álom a Balatonnál”. Az 1808-ban épült, balatongyöröki házikót közösen varázsolták újjá, hogy egyfajta ideiglenes otthont teremtsen a tó mellett azok számára, akik szeretnétek kiszakadni a mindennapi pörgésből. 
Az „ideiglenes otthon” Noémi és Attila számára sem idegen fogalom, hiszen a Balaton csak a második otthonuk: Ausztriában élnek, kéthetente járnak vissza a tóhoz, így többnyire a szomszédos országból végzik a vendégház üzemeltetését. 

Fotó: Simon Teodóra

Miért szerettek bele Balatongyörökbe? Mi vonzza őket a tó körül, és hogyan élik meg a „kétlaki” életet? Noémi többek között erről mesélt bővebben.

Fotó: Simon Teodóra

1. Mióta ingáztok Ausztria és a Balaton között? Korábban hol máshol laktatok még?
2008 óta élünk Ausztriában, a Balaton pedig 2012-ben lett szerves része az életünknek. Én korábban Németországban és Olaszországban is laktam. 

Fotó: Noemi's Cottage

„2008-ban mindketten egy német kereskedelmi multi betanítására mentünk ki, ami akkor nyitotta meg az első boltjait itthon. Területi vezetőként dolgoztunk náluk Bécsben és környékén, így ismerkedtünk meg. A kislányunk, Mira, kinn született, még csak két éves, de már mindkét nyelven a korához képest nagyon jól beszél.” 

Fotó: Noemi's Cottage

2. Miért éppen Balatongyörökre esett a választásotok?
A nyaraló miatt: megláttuk és megszerettük. Amúgy több érv is szólt Balatongyörök mellett. Ausztria közelsége mellett a gyönyörű kilátás, a nagy strand árnyas fákkal és maga a hangulatos település. 

3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Az embereket. A legtöbb pozitív élmény, ami a Balatonnál ér minket, az hozzájuk kapcsolódik. Például a Bece-hegyen, ahol a ház található, nagyon jó a közösség. A vendégek közül viszonylag kevés emberrel találkozunk személyesen, de levélben, vagy akár telefonon így is nagyon sok szimpatikus emberrel hoz minket össze a sors. A Balaton környékén szerintünk mindenki kicsit lelassul, így olyanokkal is jókat lehet beszélgetni, akikkel az ország más részein a mindennapi rohanásban valószínűleg csak elrohannánk egymás mellett. 

Fotó: Noemi's Cottage

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Az odajutást. Sajnos a Sopronból Balatonra vezető út minősége évről évre csak rosszabb lesz. Kicsit szomorúan figyeljük az óriási építkezéseket is. Több helyen komplett hegyoldalakat bontanak el egy-egy nyaraló miatt. Pedig annyi megmentésre váró érdekes épület van a tó körül, például a hetvenes évekből. 

5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Abszolút kedvenc helyünk nincs, viszont sok helyre visszajárunk. Nagyon szeretjük a Szent György-hegyet. Oda nagyon sokszor visszatérünk. Másik nagy kedvenc még Szigliget. Nem messze van tőlünk a Csodabogyós-barlang. Azt is mindenképpen meg kell látogatni. 

Fotó: Noemi's Cottage

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Kedvenc balatoni ételünk az egyik horgász szomszédunk süllője. Kislányunk, Mira, imádja a főtt kukoricát. De érdekes módon csak a strandon ízlik neki igazán. Kedvenc éttermünk több is van. Imádjuk felfedezni, tesztelni az új helyeket. Például Villa Kabala, Kővirág, Várkávézó Szigliget. Az új helyek közül például Mérce Szigliget vagy a Pajti Keszthely. 

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Nézni a kilátást egy jó pohár borral. Nekem még a SUP-ozás.

Fotó: Noemi's Cottage

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
Nem maga a tó, hanem az itt élő, valami különöset létrehozó, alkotó emberek inspirálnak. Sok ilyen pozitív példát látunk magunk körül a környéken, vagy akár a Káli-medencében. Például mikor teljesen más szakmából jövő valaki pékséget nyit, és ezt mégis olyan szinten műveli, hogy az ország legtöbb pékje elbújhat mögötte. Vagy mikor pár éve még, amikor télen tényleg úgy kellett fogni a vendégeket a Balatonnál, volt olyan ismerős étteremtulajdonos, aki mégis kitartott egész évben, pedig nem volt egyszerű, és az idő mégis őket igazolta. 

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Minket szerencsére nem érintett annyira, mint sok más embert. De a családot és barátokat sokáig mi sem láttuk. Mi szerencsére végig tudtunk dolgozni. Talán valamivel kevesebbet jártunk külföldön, és jobban felértékelődött a kényelmes otthon szerepe. A határzárak azért néha eléggé megbonyolították az életünket. A 2020-as szezont például úgy indítottuk el, hogy egyáltalán nem tudtunk hazajönni. 

Fotó: Simon Teodóra

10. Szándékoztok valaha véglegesen a Balaton mellé költözni? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Attilának minden nyáron van ilyen jellegű fellángolása, pár éve majdnem vettünk egy panziót is. De mi valószínűleg maradunk Ausztriában. Most készül az új projektünk Víkendház néven, Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában. 


„Ez a ház a jövő évtől lesz foglalható. Ez teljesen más stílus, viszont eddig minden látogatónknak még talán jobban is tetszett, mint a Noemi's Cottage.”

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?
Egy szóban nagyon nehéz lenne. Talán ez az Eötvös Károly idézet írja le a legjobban: „A Balaton ábránd és költészet, történelem és hagyomány, édes-bús mesék gyűjteménye, különös magyar emberek ősi fészke, büszkeség a múltból, s ragyogó reménység a jövőre.” 
Egy szóval talán:
LEHETŐSÉG.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia