B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 36. Kaizer-Garai Sarolta / MORZSA BISZTRÓ

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Kaizer-Garai Sarolta, a Morzsa Bisztró tulajdonosa, hosszú utat járt be, míg végül a bisztróból pékséget varázsolt, és megtalálta a tökéletes helyszínét Balatonudvariban. Ma már delikátként is üzemelnek, sőt, a friss péksüteményeket a Balaton-felvidéken naponta kétszer ki is szállítják.


1. Mióta éltek a Balaton mellett?
2016-ban költöztünk Szegedről Balatonfüredre. 

2. Miért éppen Balatonfüredre költöztetek? És miért pont Udvari lett a pékség helyszíne?
Amikor ideköltöztünk, egy nagyon jó barátunk már itt lakott. Megtetszett a város atmoszférája nekünk, és akkor eldöntöttük, hogy ez a nyáron nyüzsgő, télen csendes város lesz az új otthonunk színhelye. 


Ha az elején szeretném kezdeni, mi food truckozással indultunk. Mikor Balatonfüredre költöztünk kivettünk egy kisebb üzlethelyiséget a Blaha utcában a Kedves mellett és egy komoly átalakítás után itt nyitottuk meg első fix éttermünket, a Morzsa Bisztrót (a food trucknak is ez volt a neve, csak egy guruló jelző volt előtte). Az évek folyamán bővítettük az éttermet is, és büszke Blaha utcai „gasztrósok” lettünk. 


Majd a füredi étterem mellé bevállaltuk Balatonudvariban a Golf Klub éttermének üzemeltetését is. Nem fogok újdonságot mondani azzal, hogy az szakemberhiány bedarált minket. Azon vettük észre magunkat, hogy a hasznunk nagy része azon emberek fizetésére megy el, akik enyhén szólva sem végzik jól a munkájukat, és folyamatosan két vagy három gyerek mellett – volt amikor már nagy pocakkal, vagy kisbabával a kezemben –, helyettük dolgozunk, hogy mentsük a menthetőt.


Egy téli napon, 2020 januárjában, amikor megszületett a harmadik gyermekünk, felmértük, hogy még egy ilyen szezont fizikailag nem tudunk levezényelni, és csak egy éttermet hagyunk, az is a kisebb kapacitást igénylő Golf Klub lesz, így igen fájó (hiszen mind érzelmileg, mind anyagilag rengeteget tettünk ebbe az üzletbe) búcsút vettünk szeretett balatonfüredi üzletünktől. 


„2020 nyár végén döntöttük el, hogy ebben a kisfaluban, Balatonudvarin nyitunk egy pékséget. Mivel a nagyobb lányunk már nagyon régóta itt vitorlázik: a falut, és annak kapacitásait ismertük majd ráleltünk egy kis üzletre, amit tudtuk, hogy kis átalakítással egy varázslatos pékséggé alakíthatjuk. A Golf Klubba ez év elején új üzemeltető érkezett, így az éttermet ott is be kellett zárnunk, de egyáltalán nem bántuk, hiszen akkor már a pékség „majdnem kész” állapotban volt. 

3. Mit szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Hihetetlenül fog hangozni, de a lassúságát. A főszezont leszámítva tényleg csendes, lassú, nagyon nyugodt életünk van.

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Nem nagyon van ilyen, de ha említenem kell mégis egyet, hogy július 20. és augusztus 20. között a 71-es folyamatosan dugóban áll. 😊


5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Nekem Tihany, az Apátság környéke a top, de szeretünk Balatonfüreden a sétányon is sétálgatni. 

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Vannak, de mivel mi is vendéglátósok vagyunk, és nagyon sok barátunknak, ismerősünknek van étterme, így nem emelnék ki egyet sem. 😊


7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Nagyon szeretünk kirándulni, amikor az egész család beül a kocsiba és elmegyünk a Káli-medencébe. Nagyon sok gyerekkori emlék kött a Csobánchoz, így arra is sokszor járunk. 

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
Engem nagyon lenyugtatott. Egy utazási irodás életét hagytam Szegeden, amiben azt gondolom elég jó voltam, és szívemet lelkemet, az összes energiámat beletettem. Határozottan azt mondom, hogy életem legmeghatározóbb tizenpár éve volt. Egy nagyon pörgős, sokat utazós, mindig, huszonnégy órában készenlétben álló munkatárs voltam. A Balaton egy szempillantás alatt nyugodttá, kiegyensúlyozottá tett, attól függetlenül, hogy nem dolgozom kevesebbet, csak inkább hatékonyabban. 



9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Teljes egészében. Alapvetően a pékség mellett nekem van egy rendezvényszervező ügynökségem, ahol kifejezetten nagy létszámú kongresszusok és protokoll rendezvények szervezésére specializálódtunk, melyek többsége az utóbbi két évben online került megrendezésre. Nem tudom hány év kell ahhoz, hogy teljesen visszatérjünk ebből a szempontból is a normál kerékvágásba. 



10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Semmiképpen nem. 😊 Itt élünk véglegesen már hat éve, és fejleszteni szeretnénk tovább a delikátot.

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, mi lenne az?

BÉKE.

Fotók: Morzsa Bisztró Instagram és Facebook oldala 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia