B A R A n g o l ó: Kalandos városnézés – kipróbáltam a Landventure küldetéseit Balatonfüreden

Próbáltatok már egy örökség nyomára bukkanni Balatonfüred szívében? Vagy megmenteni egy híres kémet, akit egy hírhedt terrorista szervezet feje tart fogva? Ha a válaszotok mindkét kérdésre nem, akkor most elárulom, hogy a városi nyomozós játék, a Landventure küldetéseivel mindkettőt könnyedén megtehetitek! 

Ők ugyanis megtalálták a piaci rést: a sokak által kedvelt, de zárt szabadulószobák feladatait és izgalmát a nyílt utcára helyezték át. Így született meg a Landventure.


A küldetések jelenleg négy városban: Budapesten, Pécsett, Szegeden és Balatonfüreden elérhetők. A helyszínválasztás leginkább a Landventure csapatának személyes kötődésével magyarázható: beleértve a családi szálakat és a különböző utazások, nyaralások során szerzett személyes élményeket.

A csapat egyébként fiatal barátokból és szakemberekből állt össze, akikben többek között az a közös, hogy mindannyian szeretnek játszani, és persze alkotni. Van köztük fejlesztő, grafikus, szövegíró, marketinges, forgatókönyvíró, jogász, közgazdász, projekt menedzser, és a csapat a mai napig folyamatosan bővül. 


Az ötlet megszületéséről a Landventure nevében, Arató Esztert és a tulajdonosokat kérdeztem.

„Az alapötlet fő programozónk és felesége fejében született meg, ők ma is a Landventure központi agya. A célunk eléréséhez, tehát ahhoz, hogy elinduljon a Landventure, azonban kemény munkára és hosszú fejlesztésre volt szükség. Úgy érezzük, sikerült megvalósítani, amit régen elképzeltünk, de abban is biztosak vagyunk, hogy – szerencsére – sosem kell megállnunk. Mindig szeretnénk továbbfejlődni.”

Balatonfüreden jelenleg két városi játék közül választhatunk. A mi csapatunk elsőként az Örökség – Kincskeresés Balatonfüreden elnevezésű játékot próbálta ki. A küldetésre egy esősebb, borús napon került sor, ami nem szegte kedvünket a kaland során, sőt talán jól is jött, hogy nem a nagy melegben álltunk neki a kisebb túrának. Esernyők fel, utunk a füredi Kiserdőből indult, ami régóta a kedvenc balatonfüredi helyszíneim között szerepel. Ennek ellenére a szabadtéri színpadnál, ahonnan az első feladat indult, még sosem jártam, így sok érdekességgel szembesülhettem.


A feladatok a minket körülvevő környezet elemeire épülnek, és teljesítésükhöz mindössze egy mobiltelefonra és mobilinternetre van szükségünk. Ezzel kapcsolatban nekem adódott egy kis problémám, mert valamilyen hiba folytán az internet akadozott a játék során. Ilyen esetben érdemes több készülékről is megnyitni a játékot, vagy a helyi WIFI források után kutatni. Nekünk az utóbbi oldotta meg a problémát. 

A küldetés megvásárlása után egyékbént e-mailben érkezik az első instrukció: egy linket kapunk, ahol egy kód megadása után kezdetét veszi a játék. Nem szükséges semmilyen applikációt letöltenünk hozzá, a link akár több telefonon is megnyitható, és a küldetés mindig ott folytatódik, ahol éppen abbahagytuk. A játék kezdetekor választanunk kell egy csapatnevet, és a rendszer tájékoztat a legfontosabb tudnivalókról. 

A feladatokat akár egyedül is teljesíteni lehet, de élvezetesebb és gyorsabb lesz a játék, ha minél többen vagyunk – amolyan több szem többet lát alapon. A csapat összetételének pedig csak a képzelőerőnk szabhat határt: szervezhetünk romantikus randit a párunkkal, érkezhetünk gyerekekkel, vagy akár nagy családdal, baráti társasággal, esetleg céges csapatépítésre, sőt még kutyával is. 


A program egyébként felér egy rövid városnézéssel is, és az mindenképpen pozitívum, hogy még azoknak is okozhat meglepetéseket mindkét füredi útvonal, akik  – hozzám hasonlóan – már többször jártak a városban korábban. 

A történet frappáns, végig fenntartja az érdeklődést, míg végül kinyitjuk a megfelelő széfet, és rálelünk a hátrahagyott örökségre, egészen a füredi Kiserdőtől, a Gyógy téren át, majd a Tagore sétányon végigsétálva. Mindenféle titok felfedése nélkül elárulhatom, hogy fontos szerepet kapnak a Gyógy tér híresebb épületei, a Tagore tövében megbúvó szobrok, de akár még egy olyan egészen hétköznapi tárgy is, mint egy nyilvános telefonfülke, ami napjainkban jóformán kihasználatlanul áll az út végén – de az egyik feladat során végre értelmet nyer.


A másik küldetés, a Kém-lelés – Ryan Finch megmentése, a Kerektemplomtól indul, és főképp a Tagore-sétány kikötőhöz közel álló szakaszát: a hajóállomást, a Vitorlás teret, a Kisfaludy utcát és végül a Gyógy teret érinti. Nekem ez a küldetés nyerte el igazán a tetszésemet: gördülékenyebbnek, gyorsabban teljesíthetőnek éreztem, izgalmas  feladatokkal. Mindkét játékot egyébként nagyjából hatvan perc alatt sikerült teljesítenünk. 

A kalandok alapvetően logikára és általános intelligenciára épülő, sokszor egészen egyszerű matematikai műveletekre alapozó feladatokat tartalmaznak, melyek többsége egy adag szemfülességet, de olykor extrán éles megfigyelőkészséget igényel. Sose felejtsünk el a lábunk elé, vagy egészen felfelé nézni: néha a legapróbb részletek rejtik a megoldást. 

A linken egyébként különböző tárgyak: fényképek, listák, jegyzetek és egy állandó térkép is rávezetnek a megoldásra. Ha mégis elakadnánk, segítséget nyújthat maga a rendszer. Az első két lehetőség szimplán rávezet, a harmadik segítség viszont már a teljes megfejtést is elárulja a továbblépéshez.


Ezen felül a feladat teljesítésekor láthatjuk, hogy mennyi időt fordítottunk az adott kérdés megválaszolására, így a  hatékonyságunkkal is szembesülhetünk, mivel eredményeinket a rendszer rögtön összehasonlítja a korábbi játékosok eredményeivel. 

A Landventure küldetéseit akár ajándékba is adhatjuk szeretteinknek, hiszen a küldetés megvásárlása után a kódot egy évig bármikor lejátszhatja a megajándékozott, sőt akár szüneteltetheti, és bármikor újrakezdheti a kalandot. Az utalvány pedig azonnal nyomtatható. 


És hogy mivel készül a Landventure csapata a közeljövőben? Legyetek résen, mert nem csak az eddig már jól ismert városokban számíthatunk újdonságokra és meglepetésekre, de új helyszínekre is fény derül majd hamarosan!

Ha egy izgalmas, testet és szellemet megmozgató élményre vágytok, ami abszolút kontaktmentes, mégis kapcsolatot teremt: akkor elő a mobilokat és kalandra fel!

Képek: Landventure
Köszönőm a Landventure csapatának a lehetőséget, hogy kipróbálhattam mindkét füredi küldetésüket!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART