B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 44. Benedek-Tihanyi Tímea / KICSI-SZÍV FEJLESZTO KUCKÓ

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Ha hihetünk a latin „nomen est omen” mondásnak, miszerint a név kötelez, akkor Benedek-Tihanyi Tímea esetében talán már előre meg volt írva, hogy a Balaton mellett fog élni és ott is találja meg a hivatását: ha nem is Tihanyt, de alig tizenöt kilométerrel arrébb található Balatonakalit választotta otthonának, és egészen Tihany szomszédságában, Balafonfüreden sikerült megvalósítania az álmát: létrehozta a Kicsi-Szív Fejlesztő Kuckót. 


Timi korábban óvodapedagógusként dolgozott, és az eddig tanultakat és a tapasztalatait a jelenlegi munkája során is nap, mint nap hasznosítja. Mint mondja, roppant szerencsésnek érzi magát, hogy gyerekekkel foglalkozhat. De hogyan jött létre a Kicsi-Szív Fejlesztő Kuckó?



„Olyan öt-hat éve óriási energiákat megmozgatva elkezdtem készülni, felkészülni, tanulni és megszervezni. Igencsak szeretek gyermekekkel foglalkozni. A lurkók számomra az életet, önfeledtséget, energiát, játékot és a szeretetet jelentik. Vágytam az adásra nekik, általuk, értük. Célom sok-sok kicsi szívhez eljutni, ezért választottam Füredet, szerintem erre ez az ideális helyszín.”

1. Mióta élsz Balatonakalin? Korábban hol máshol laktál még?
Idén augusztusban töltjük a negyedik évünket a Balatonnál a férjemmel, egész pontosan Balatonakali településén. Előtte Budapest forgatagában és környékén éltük életünket. Ebből szerettünk volna kimászni, és egy merőben más életformát kialakítani magunk számára.

2. Miért pont Balatonakalira esett a választásotok?
Gyerekkoromban rengeteget voltam a magyar tengernél. Egyet jelentett az ottlét a nyaralással, pancsolással, és a felszabadultsággal. Ezekre a hatásokra, amikor visszaemlékezek, mindig csupa pozitív és szeretetteljes esemény jut eszembe: „hm, milyen pompás volt!”


Aztán felnőttként is havonta a Balatonnál találtuk magunkat, és egyszer csak nem akartunk haza menni. Eljött az a pont, amikor döntöttünk: gondoltunk egy nagyot, mi igenis a Balatonnál fogunk élni! Egész gyorsan Balatonakaliban találtuk magunkat. Nem teketóriáztunk, huss, már itt is voltunk. Rajongok ezért a környékért, a szépségéért, és hogy mindig nyújt valami egészen különleges élményt.

3. Mi szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
A víz számomra varázslat. Csak ülni, nézni, és megpihenni benne. A napon való henyélés, a vízben való pancsolás, a táj ámulatba ejtő szépsége. Szerencsés vagyok! Nap, mint nap, kutyasétáltatás közben újra és újra átfut rajtam az a gondolat, hogy mennyire megkapó, megható, és szédületesen fantasztikus itt korzózni Csikasz kutyámmal. (Még a kutya neve is balatoni. Őrület. 😀)


„Itt aztán átéljük az évszakok sokszínűségét. Nyáron a pezsgést, a napsütést, a programok özönét. Ősszel a kirándulásokat, a biciklizést, a fák pompás színvarázsát. Télen a teljes nyugalomba burkolódzást, havazáskor a szemet gyönyörködtető látványt, és tavasszal az élet indulását érezhetjük magunkon.”


4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne?
Az ügyek intézése kicsit lassabban történik, a boltok hidegebb időszakban hamarabb zárnak, de ez semmiség a többi fergeteges és szenzációs dologhoz képest.

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Itt aztán minden pazar, látványos, és csodálatos. A kedvenceim a körülöttünk lévő hegyek, amelyek különösen bámulatosak számomra. Például a Szent György-hegy a bazaltorgonáival és a káprázatos, meseszép panorámájával. Szigliget, a vár, na az is pompázatos. Balatongyörök kilátójából elénk táruló kilátás varázslatos. Tihany ezer arca. Na, és telet se hagyjuk ki: a Hévízi-patak vízitúrát, ami valami  egészen érdekes és igazán különleges élményt nyújt. Egy picit ugyan feljebb, de ha egy kis plusz béke a cél, akkor a Zalaszántói Béke Sztúpa igaz megnyugvást adhat. 

6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
Szeretem Balatonakaliban a Akali Street Food Szekér kézműves hamburgereit, az örvényesi Huszár Étterem házias ételeit, és Füreden a Giorgi Pizzéria harapnivalóit.

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságod? 
A lovaglás… Imádom, hogy olyan helyekre juthatok el vele, ahova úgy egyébként nem. Elmondhatatlan érzést nyújt nekem. Nyaranta, meg valami eszméletlen klassz a fűben hemperegni, a vízben matracon henyélni, nappal sütkérezni. Csúcs programok és látványosságok mellett élvezet itt az élet.


8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége? 
Nem szeretnék a tó nélkül élni. Azt hiszem ez mindent elmond.

9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Rengeteg változást hozott számomra a vírus negatív és pozitív oldalról egyaránt. Sajnos veszteség is ért általa, és sok-sok lenyűgöző helyzet is adódott. Lett egy rendkívüli fekete szimatkutyánk, elindult a Kicsi-Szív, a pályám megváltozott, vagyis felhagytam a korábbival egy új reményével, és érzelmileg is minden megerősödött: a helyére került. Temérdek élethelyzettel találkoztam ebben az időszakban, ami számtalan lehetőséget adott. Igyekeztem élni vele és jól megragadni.


10. Szándékozol valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveid a jövőre nézve? 
Nem szándékozom innen elköltözni, szó sem lehet róla! Továbbra is itt szeretném támogatni a gyermekeket, és szélesíteni a szolgáltatásokat. Tengernyi elképzelésem van, de ezek még titkosak és hagyni kell, hogy kiforrjanak.


Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

FLOW.

Fotók: Benedek-Tihanyi Tímea / Instagram

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia