B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 46. Maglóczki Zsuzsa / MUSKA DESIGN

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Maglóczki Zsuzsa csomagolástervezőként dolgozott, és emellett grafikát tanult a KREA Design Iskolában, később pedig tipográfiát a MOME-n. Az már ennyiből is megállapítható, hogy a kreativitás és az alkotás sosem állt tőle távol. 


„A papír és a grafika szeretetének összekapcsolásával elkezdtem egyedi, precíz kézi munkát igénylő tárgyakat létrehozni. Kezdetben esküvőfotósok számára készítettem pendrive és fényképtartó dobozokat. Később a kézzel varrt füzetek és naplók készítésébe is belefogtam. Pár hónapja a párom illusztrátorként kapcsolódott be a kreatív munkába, amiből máris lett két különleges naptár. Hálás vagyok neki ezért, mindig is hittem az együtt alkotás örömében.”


Így született meg a Muska Design. De hogyan került a Balaton a képbe, vagy egész pontosan Zsuzsa életébe, és az általa készített füzetek borítóira? Olvassátok el a válaszait, és minden kiderül. 

1. Mióta élsz Balatonkenesén? Korábban hol máshol laktál még?
Négy évvel ezelőtt fejest ugrottunk a balatoni életbe. Úgy döntöttünk, elköltözünk Budapestről az akkor még átalakítás alatt lévő nyaralónkba. A budapesti életünket is szerettük, de a lakás helyett itt egy kis ház kerttel, és a Balaton közelsége várt ránk. Nem bántuk meg, azóta is élvezzük az itt töltött napok minden percét.


2. Miért pont Balatonkenesére esett a választásod?
Amikor nyaralót kerestünk, a közelség fontos szempont volt, mert gyermekünk akkoriban nem rajongott a hosszú kocsiutakért. A város szélén találtunk számunkra megfizethető, felújítandó házat. Kenesét egyre jobban ismerjük, de még mindig találunk benne felfedeznivalót.


3. Mi szeretsz leginkább a Balaton mellett életben?
A nyugalmat. Persze nem a nyári strandéletre gondolok. 😊
Aki nyár után is el tud szakadni pár hónapra a budapesti élettől, az biztosan megtapasztalja ezt a lelassulást. Érdemes kipróbálni.
Szeretem, hogy pár perc alatt ott lehetek a tónál, úszni egyet, SUP-ozni vagy csak sétálni a parton.


4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne?
Még nem tapasztaltam, hogy ne szeretnék benne valamit. Biztos lehet találni negatívumokat, de nem ezekre érdemes koncentrálni. Annyi gyönyörűség és lehetőség van itt.

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Kenesén és Akarattyán is található magaspart, ahol olyan tér van körülötted, amiben csodás „fürdeni”. Kerekezve hamar elérhető, ezért gyakran látogatjuk. Húsz percre tőlünk Káptalanfürednél, a Csere-hegyi kilátó felé egy mesés kis erdő húzódik, nagy tölgyekkel, fenyőkkel, mohás sziklákkal. Talán ilyenkor ősszel a legcsodálatosabb. 
Ha több időnk van, Badacsony felé vesszük az irányt. Sokáig tudnám sorolni a kedvenc helyeinket.


6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
Talán a sült hal. Jobbnál jobb éttermek vannak a Balatonnál, de mi inkább a kis bisztrókat vagy az eldugott kis családi kávézókat szeretjük felfedezni.

7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságod? 
Nyáron a barátokkal fürdőzés, SUP-ozás. Az év többi részében a nagy túrák és a biciklizés.


8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége? 
Mindig rácsodálkozom a tó naponta átalakuló színére, arra, hogy minden pontról más arcát mutatja. Számomra a víz és a körülötte lévő csodás vidék, a dombok, hegyek együtt a Balaton. Ez a nyugalom és változékonyság feltölt és inspirál.


9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Nagyon visszaestek a megrendeléseim, de így volt időm kitalálni új termékeket, lettek új füzetek, más jellegű dobozok.
A család ekkor sokkal többet lehetett együtt, nem voltunk bezárva, itt volt a kertünk, amit a párom csodássá varázsolt. 


10. Szándékozol valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveid a jövőre nézve? 
Nem gondolkozunk elköltözésen, szeretünk itt élni. Nagy örömünkre egyre több barátunk költözik Budapestről a környékre.
Az álmom a munkában egy nyitott kreatív műhely létrehozása, ahol több alkotó tudna együtt dolgozni, workshopokat tartani.

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?
INSPIRÁL.

Fotók: Maglóczki Zsuzsa

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia