B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 48. Kitti és Tibor / KUTI-KERTI KISVENDÉGLO

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Somogyi Kittinek és Havasi Tibornak egy régi álma vált valóra, amikor 2017 áprilisában megnyitották a Kuti-Kerti Kisvendéglőt Vászoly szívében.  Egyikük számára sem volt ismeretlen a vendéglátás világa, hiszen korábban mindketten a balatonfüredi Flamingó Hotelben dolgoztak: Tibi séfként tizenkét évet, Kitti pedig pultosként és felszolgálóként hat évet töltött a szállodában. Innen is jött az ötlet, hogy belevágjanak valami teljesen újba: és létrehozzanak egy saját vendéglátóhelyet. 


„Minden vágyunk az volt, hogy egy olyan helyet alkossunk meg, ahova szívesen jönnek, és visszajönnek a vendégek és barátok. A hely Vászolyon adott volt, a kialakításon kellett egy kicsit változtatni és finomítani.”


1. Mióta éltek Vászolyon? Korábban hol máshol laktatok még?
Tibi gyermekkorát Vászolyon töltötte, eredetileg pécselyi születésű. Én (Kitti) Pápán születettem, és 2009 óta élek a Balatonnál.

2. Miért pont Vászolyra esett a választásotok?
Mert a Balaton-felvidék egyik legszebb gyöngyszeme, ezért szeretjük mi is. A táj, a környezet, illetve a hangulata nyugalmat áraszt.


3. Mi szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
A Balaton-parttól távoli, mégis közeli nyugalmat szeretjük leginkább. Ha nyáron hűsölnénk egy kicsit a magyar tengerben, itt van öt kilométerre tőlünk. Itt mindene megvan az embernek: főként vizuális, de sok más élménnyel is bővülhetünk. 

4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Számunkra ilyen nem létezik: jobb és szebb lakóhelyet el sem tudnánk képzelni.


5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Mivel vendéglátásban dolgozunk, ezért az időnk nem igazán engedi, hogy gyakran látogassunk kulturális eseményeket vagy kirándulóhelyeket. Viszont ha tehetjük, minden alkalommal felfedezünk valami újat, vagy ellátogatunk oda, ahol eddig még nem jártunk. Mindenképp ajánljuk a Szigligeti várat és a Hegyestű kilátót.

6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek, a sajátotokon kívül persze? Melyik a kedvenc fogásotok a saját étlapról?
Kedvenc balatoni ételünk a halászlé harcsafiléből. Kimondottan kedvenc éttermünk nincs, viszont időnktől függően szívesen látogatunk meg újabb és újabb helyeket. 


Saját étlapról: erre nehéz választ adnunk, mert minden fogásunkat szívesen fogyasztjuk. Ha tényleg választanunk kellene, akkor kedvenc ételeink a sertésszűz tökmagos bundában, tejfölös-baconos fejes salátával, illetve a párolt marha vadasan zsemlegombóccal. Kedvenc desszertjeink a mascarponés málnatorta és az aranygaluska vaníliaöntettel. 


7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok? 
Mivel a part mellett végig bicikliút húzódik, ezért szívesen tekerünk végig rajtuk. A strandolás sem egy utolsó dolog, hiszen Vászolytól biciklivel, de még gyalog is megközelíthető a balatonudvari strand, ahová hosszú évek óta járunk. Nem szabad elfelejteni az örvényesi és fövenyesi szabadstrandokat sem, amelyek egyaránt család- és gyermekbarát helyek. 

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
Nyilván igen, inspiráló számunkra. Hagyományos stílusirányzatunk miatt nagy visszajáró és törzsvendégkörrel büszkélkedhetünk már évek óta, és bízunk benne, hogy ez csak bővülni fog. 

9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
Mivel egy idő után kényszerpihenőre kellett mennünk, a tevékenységünket hétvégenként elviteles formában folytattuk. Így elmondhatjuk, hogy sikeresen tudtunk tovább működni. 


„A rohanó életünkben, ha minden a rendes kerékvágásban mehet, nem nagyon van időnk egymásra, így viszont ezen változtatni tudtunk: sok közös programmal gazdagodtunk, és rengeteg időt töltöttünk együtt. Viszont nagyon nem szerettük ezt az időszakot abból a szempontból, hogy sokáig nem nyithattunk kaput a barátainknak és a  vendégeinknek.”

10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Elköltözni nem szeretnénk, és nem is fogunk. Nagy álmunk vált valóra itt, Vászolyon! Minden évben folyamatosan fejlődünk, mert fejlődni mindig lehet és kell is!


Végül az utolsó kérdés:
Ha pár szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mik lennének azok?

MAGYAR TOSZKÁNA.

Fotók: Kuti-Kerti Kisvendéglő Vászoly

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART