B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 49. Sperg Éva és Schmidt Ferenc / CSICSÓ KERÁMIA

B A L A T O N.  

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Csaknem egy évtizede nagy fordulat történt a Csicsó Kerámia, és ezzel Sperg Éva és Schmidt Ferenc életében: úgy döntöttek, hogy teljesen megújítják korábbi kínálatukat. A használati edényeket felváltották az egészen apró, de annál mívesebb kerámia virágok és figurák. Fő alapelvük, hogy hiteles, autentikus, ugyanakkor balatoni és minőségi kézműves tárgyakat kínáljanak vevőiknek, de az általuk megálmodott márka valójában sokkal több ennél: egy egész család szeretetét öleli magába, és pont ez teszi erőssé, még ha a portékájuk, maga a kerámia, igazán törékeny. 


„Nagy segítség és öröm számomra, hogy az időközben felnőtt, Corvinuson diplomázó gyerekeink a családi vállalkozásunkat is fontosnak tartják az életükben! Barnabás fiúnk főként az értékesítésbe kapcsolódik be, míg Boró lányunk a marketing és közösségi média munkáját vállalta magára. Logónk és a Csicsó Kerámia brand az ő érdeme!”


1. Mióta éltek Balatoncsicsón? Korábban hol máshol laktatok még?
Győri lányként a gimnáziumi évek alatt ismertem meg leendő férjemet Schmidt Ferencet, becenevén: Csicsót. Míg ő keramikusnak tanult, én bölcsészkaron diplomáztam az Újvidéki Egyetemen. Már az egyetemi éveim alatt „nyári munkásként” Balatoncsicsón, a családi portán kialakított galériájában dolgoztam. Majd egy rövid ideig Budapesten tanítottam. A kitérő után a kilencvenes évek elején leköltöztünk a férjem szülői házába, ami akkor még nagyon nem számított „trendinek". 


2. Miért pont Csicsóra esett a választásotok?
Úgy terveztük, hogy pár évet élünk majd csak itt, aztán Győrbe költözünk. De kerámiaműhelyünk és galériánk nagyon szépen működött. Emellett sokat utaztunk külföldön és itthon is. Számtalan kiállításon és vásáron vettünk részt jellegzetes Csicsó kerámiáinkkal. A gyerekeink egyrészt beleszülettek ebbe a garabonciás művészvilágba, másrészt a falusi élet természetes rendjébe, és imádtak a Balatonon élni. 


3. Mi szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Lassan engem is beszippantott az itteni élet, a Balaton-felvidéki táj utánozhatatlan szépsége és a közösség ereje, aminek már több mint 30 éve része vagyok. Imádok itt élni, szeretem azt az utánozhatatlan harmóniát ami a tó és a felette elterülő szőlőhegyekből árad. A szépséget az évszakok változásában és a szorgosan művelt tájban. 


4. Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Olyan helyre születni, élni és dolgozni, ahol az ember még együtt lélegzik az őt körülvevő világgal, ritka kiváltság. A Nivegy-völgy – az otthonunk – ilyen vidék, írtuk 2002-ben első prospektusunkra a férjemmel. Ezt féltem az utóbbi pár évben: riaszt a szőlőhegyeinken egyre nagyobb számban meredező hatalmas „pincék”, vagy a part menti szürke tetős nyaralók világa. 


5. Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Jó nyáron leugrani reggel vagy este úszni egyet Zánkára, vagy kimenni gombászni az erdőbe. De a színház, koncert Füreden vagy Veszprémben szintén karnyújtásnyira van. A Káptalantóti Liliomkert Piac nyüzsgése nélkül szinte nem tudom elképzelni az életem. 


6. Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Kedvenc helyeink a Nivegy-völgyben: Budavári-Liget, Szabó és Fia Borpince, Nivegy-Liget, Zsóka Fogadója, vagy egy finom babgulyás a Rock Streetből. A Balaton-parton szívesen ülünk be Zánkán a strandi büfébe, a Theodóra Étterembe, és Révfülöpön a 71-es Bisztróba, vagy a Gombába. Szeretünk „halazni” Kánya Zolinál, vagy a Tihany és Aszófő közötti halasnál. A Nagyi teázója is kedvenc, de az idén szintén Aszófőn felfedeztük a „Kövesd a Mucit!”. Füred örök szerelem, és imádjuk, hogy mi télen is beugorhatunk a Karolinába, vagy az Arácsi Cukrászdába, de győri lányként természetes, hogy a francia krémes csak Bergmannéktól az igazi. Egy titkos tipp: Martinus Borászat a Tagyon hegyen: parádés. 
Most abba is hagyjuk, mert mindenki húzzon bakancsot, vagy pattanjon biciklire a Balaton környékén. 😊


7. Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?
Azért is szeretünk a Balaton mellett lakni, mert itt a nyári nyüzsgés után télen sem áll meg az élet, mindig van program és barátok, akikkel összejöhetünk. 

8. Mennyiben inspirál Titeket a tó közelsége? 
A Balaton-felvidéki Nivegy-völgy az otthonunk: olyan vidék, ahonnan minden nap inspirálódunk.


9. Miben változott meg az életetek a koronavírus hatására?
A covid miatt természetesen kézművesként sokat változott az életünk. Elmaradtak a hagyományos vásáraink, és ha nincs a fent említett piac, nehezebben vészeljük át ezt az időszakot. Azt viszont imádtam covid idején, hogy az egész család ismét balatonivá vált és heten voltunk heteken át: a nagy sváb ház újra megtelt élettel! Lányom, Boró ebben az időszakban sokat segített abban, hogy új kommunikációs csatornák felé nyissunk, és higgyük el, hogy a „neten” is helyünk van. Tervezzük azt is, hogy újranyitjuk a Csicsó Kerámia Galériáját, hogy ismét helyben is megtaláljanak minket az emberek. 


10. Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Nem tervezünk költözni, sőt! Örülnénk, ha egy nap a gyerekeink is visszaköltöznének a Balatonhoz. Az álmom az, hogy az unokáink is minden reggel azt lássák iskolába menet, amit a gyerekeink: a zánkai és balatoncsicsói tájat az esztendő négy évszakában. Biztos vagyok abban, hogy aki ezt megéli, azt a Jóisten a tenyerén hordozza.


Végül az utolsó kérdés:
Ha pár szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mik lennének azok?

ÖRÖK SZERELEM.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia