BARA KÉRDEZ: ARCOK A TÓ KÖRÜL – 51. SZLAVICSEK JUDIT / BALATONI KRIMIK

B A L A T O N.

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben a rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Szlavicsek Judit korábbi életét, a jogász szakmát hátrahagyva döntött úgy, hogy férjével és három gyermekével a Balaton mellé költöznek. Bölcsész tanulmányai végén krimiből írta a szakdolgozatát, így már talán nem meglepő, hogy hogyan született meg a fejében a „balatoni krimik” ötlete. Egy írókurzussal és az írói oldalán megosztott novellával kezdődött minden, ami akkora sikert aratott az olvasók körében, hogy szinte könyörögtek a folytatásért. Így született meg a West Coast című folytatásos novellasorozat, ami kibővítve Légy/ott címen jelent meg regényként.

Fotó: Máté Péter

A krimisorozat második része március 28-án fog megjelenni, Hullámsír néven, a Libri kiadásában. Judit pedig jelenleg is a harmadik részen dolgozik.
Milyen szerepet tölt be a Balaton az életében és a műveiben? Többek között erről is mesélt bővebben.


Mióta éltek Hévízen? Korábban hol máshol laktatok még?
Kaposváron éltünk a családommal egész életünkben, és olyan hét-nyolc évvel ezelőtt fogalmazódott meg bennünk, hogy el szeretnénk onnan menni. A cél nem az volt, hogy Hévízre költözzünk, hanem onnan szerettünk volna kimozdulni, és új ingereket találni. 

Miért pont Hévízre esett a választásotok?
Hévíz volt az, ami hosszú idő óta, évente négy-öt alkalommal, nagyon kellemes pár napos pihenést adott, tényleg mindig felüdülés volt. Így hirtelen ötlettől vezérelve úgy döntöttünk, hogy nem megyünk Kaposvártól messzire, és Hévízre esett a választásunk. 


„Mindössze öt kilométerre vagyunk a Balatontól, és azt fel sem mértük, mielőtt ideköltöztünk, hogy ez mekkora kincs, és mekkora pluszt fog hozni az életünkbe. Ezt egyikünk se látta előre, így igazából a legnagyobb nyereség a költözéssel kapcsolatban a Balaton volt.”

Mi szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Talán a legfontosabb az, hogy az év minden napján láthatom. Nem csak a nyári élményeket adja, és ez ezerszer több, mint amit azok az emberek látnak, akik nem itt élnek. Minden egyes nap teljesen más arcát mutatja a tó, és mindig mást tudsz felfedezni. Például hogy mennyire megnyugtató csak öt percet eltölteni a partján: akár két ügyintézés közben, vagy bevásárlás előtt leszalad az ember, megáll a tóparton, csak bámul ki a fejéből és minden a helyére kerül. 


Mi az, amit kevésbé szeretsz benne?
Talán azt, hogy utazni kell a kultúráért sajnos, de ez korábban is így volt Kaposváron. Mi sokat járunk színházba, és azért Budapestre kell menni. Alapvetően sok a fejlődés és javulás, de azért itt a helyszínen nem találni annyi programot. 


Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Minden évben végigjárjuk a tanúhegyeket, és nem csak a közismerteket, például Csobáncon kívül Hegyesdet és Tátikát is. Felfedeztük Sáskát, ami zseniális hely! A Tapolcai-medencében van, rengeteg bunkerrel és mindenféle harcászati emlékekkel, katonai bázis és lőgyakorlatok voltak ott régen. Egészen fantasztikus, nagyon változatos, dombos vidék. Ott órákat lehet bolyongani, és gyönyörű panoráma nyílik a tóra. Kevesen ismerik, mi is teljesen véletlenül találtunk rá, és szinte soha nincs senki.


„A szentbékkállai Kőtengerhez is minden évben elmegyünk, és nemrég fedeztük fel a Folly Arborétumot, ami gasztronómiailag és minden szempontból nagyon jól kidolgozott és remek kirándulóhely!”

Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
Kedvenc étteremnek Sajkodon az Apáti Éttermet mondanám, ahol szuper a nápolyi pizza, és az a jó, hogy télen is nyitva vannak. Így, ha nagy hóban és hidegben kirándulnánk a sajkodi részen, utána be lehet ülni a melegbe valami finomat enni. A kedvenc helyünk Balatongyörökön a Party Csóka, mert közvetlenül a parton van, gyönyörű panorámával a Badacsonyra, nagyon jó a konyha, nyáron élőzene is van. Családias hely, jófej személyzettel.


Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságod?
Szerencsések vagyunk, mert a gyenesdiási kikötőben van egy régi, retro vitorlása a családnak. A férjem nagy vitorlás, a legidősebb lányommal elvégezték a vitorlás vizsgát. Mi nem szoktunk strandolni, hanem kimegyünk hajóval, lehorgonyzunk, és ott úszunk esténként. Ez egészen páratlan élmény! Tavaly vettünk egy kétüléses kajakot a férjemmel, abban még kezdők vagyunk, de az is nagyon szuper, élvezzük! Györökig elkajakozunk és vissza, általában estefele a naplementében, így ez az új szenvedély. Futni is szeretek a parton, akár Keszthelyen, akár Gyenesen. 


Mennyiben inspirál téged a tó közelsége? 
Az írásnak az is a része, amikor az ember a cselekményen gondolkozik, és arra nagyon jó kimenni a tó mellé. Rendkívül inspiráló, sok ötletet ad. Most a balatoni krimik számítanak a szenvedélyemnek, de már vannak ötletek a fejemben, amik elszakadnának a Balatontól, de valószínűleg a víztől nem fogok tudni. Ami nagyon foglalkoztat – és lehet, hogy egy balatoni krimin belül fog megvalósulni –, az egy tengeri szál, ami mondjuk a horvát szigetvilágba vinne, mert szenvedélyes horvát sziget-járók vagyunk, hatvanötöt jártunk már be, egészen piciket is. Ezek jó helyszínek lehetnének kriminek!


Szándékoztok valaha elköltözni a Balaton mellől? Mik a terveitek a jövőre nézve? 
Amikor hat évvel ezelőtt váltottunk, akkor az volt a legnagyobb élmény, hogy milyen egyszerű váltani valójában, és az ember csak addig szorong, amíg ki nem próbálja. Úgyhogy most már sokkal bátrabban tervezünk.


„Van is egy konkrét tervünk: amikor a legkisebb gyerek is egyetemista lesz már, akkor mi ketten a férjemmel szeretnénk Horvátországba kiköltözni egy kicsi településre,  ahol visszafogott életmódban egy „slow life”-ot tervezünk megvalósítani.”

Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

SZENVEDÉLY.

Fotók: Szlavicsek Judit

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia