BARA KÉRDEZ: ARCOK A TÓ KÖRÜL – 54. PIEDL-BAJÁRI LUCA / LUCAGRPHY

B A L A T O N.

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben a rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Piedl-Bajári Luca Sára, vagy ahogy az Internetről ismerhetjük lucagrphy, szerint három dolgot mindenképpen érdemes tudnunk vele kapcsolatban:  kedvenc sorozata a Jóbarátok, egy jó pizzával bármikor le lehet venni a lábáról, a harmadik pedig nem más, mint, hogy az utóbbi másfél évben minden szabad percét a fotózásnak szentelte. 


„Abszolút szerelemként érkezett az életembe ez a terület, amikor azon töprengtem, hogy szeretnék kiteljesedni valamiben, amiben tényleg önmagam lehetek. Nos, a fotózásban ezt megtaláltam! A fotózás a karrieremtől teljesen függetlenül jött, szerettem volna valamit tanulni, amit igazán szeretek, így kerültem kapcsolatba ezzel a csodás szakmával.”

Mióta élsz Szigligeten? Korábban hol máshol laktál még?
Szolnokon születtem, alföldi lány voltam és Jász-Nagykun-Szolnok megye szinte minden szegletében megfordultam. Ha jól számolom, gyermekkoromban hétszer költöztünk. A nagy távolság ellenére természetesen minden évben meglátogattuk a veszprémi rokonokat, így a Balaton mindig is közel állt a szívemhez. Gimnazista éveim után Budapesten tanultam, és itt már együtt éltünk Dáviddal. A férjem Tapolcán született, így az esküvőnket követően lehetőségünk volt Szigligeten letelepedni, így kerültünk mi ide.


Miért éppen Szigligetre esett a választásotok?
A férjem nagyszüleinek volt egy kis nyaralója, amit a vírusos időszakban szerettünk volna felújítani. Eleinte jó mókának és praktikusnak tűnt, ha már sehova nem mozdulhatott ki az ember. Egy bő nyolc hónap alatt el is készültünk. Hatalmas munka volt, de a saját kezünk munkája, így nagyon megszerettük a házat. Akkoriban mind a ketten otthonról dolgoztunk, így felesleges lett volna visszaköltözni Budapestre, arra jutottunk, próbáljuk meg. Bejött!


Mi szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Azt, hogy folyamatosan inspirál, az ember motivációja mintha duplájára nőne, amikor ennek a csodás tónak a közelségét élvezheti. Jó pár éven keresztül úsztam, így számomra a sportolás lehetőségét is magában rejti. Egy igazi csoda számomra.


Mi az, amit kevésbé szeretsz benne?
Szerintem természetesen mindennek van pozitív, illetve negatív aspektusa. Itt talán amit a legjobbak érzek, a szüleim és barátaim távolsága. Régen rendszeresen tudtunk találkozni, most ez nehézséget okoz és sokszor hiányolom őket. Annak viszont nagyon örülök, hogy a környéken kezdenek egyre jobban elterjedni a falatozók, ahol finomabbnál finomabbakat lehet enni, inni, időt eltölteni a szeretteiddel. 


Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Szerintem itt minden csodálatos, de ha egyetlen helyet kell kiemeljek az a Csobánc. Valahogyan a Csobáncot és környékét (pl. Papsapka köveket) annyira gyönyörűnek találom, hogy az valami hihetetlen. Sokszor biciklizünk vagy túrázunk arrafelé, mindig előkerül természetesen a fényképezőgép is! 


Van kedvenc balatoni ételed/éttermed?
Gyermekkorom nagy kedvence a „balatoni" hekk. Bármikor meg tudom enni és imádom. Sok helyet szeretünk a környéken, az egyik legkedvesebb számunkra a TacoTruck. Szerintem az embert megfogja az izgalmas mexikói ízvilága, és megtartja az üzemeltető és a kiszolgálás kedvessége. Imádnivaló csapat, meleg szívvel ajánlom mindenkinek, aki Szigligeten jár. Emellett tavaly nyílt meg a Kikötővel szemben a Mérce, amiről hasonló gondolatok jutnak az eszembe. Nagy boldogság volt számomra tavaly a megnyitó pillanatait megörökíteni. Hihetetlenül hangulatos hely nem csak este, napközben is. 


Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságod?
Jelenleg úgy érzem, hogy a fotózás minden, amire szükségem van. Imádok esküvőket fotózni, szerelmeseket, kicsiket, nagyokat és persze egy külön helyet kap a természet is a szívemben, így vannak természetfotóim is, amire kifejezetten büszke vagyok. Az egyik legnagyobb elismerés volt karrierem elején, hogy a National Geographic magazin megosztotta az egyik kompozíciómat a nap képe kategóriában. Ez azóta is az egyik kedvenc képem a Balatonról. Ügyelek arra, hogy a képeim teljes mértékben megőrizzék az adott pillanat minden csodáját. Számomra nagyon fontos, hogy a fotózás élmény legyen, természetes jókedv, kikapcsolódás. Szeretem a ragyogó napfelkeltét, az ezernyi színben pompázó naplementét és a természet harmóniáját.


Mennyiben inspirál téged a tó közelsége? 
A tó közelsége abszolút feltölt. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy itt lehetek! 


Szándékozol valaha véglegesen a Balaton mellé költözni? Mik a terveid a jövőre nézve? 
Engem teljesen elvarázsolt a hely, nem szívesen költöznék el. Ha valamilyen oknál fogva el is mennénk Szigligetről, az csak azért lenne, mert kinőttük a kis házikónkat. Van egy álmunk, amiben Hegyesd is szerepet kap, de ha megengeded, ezt még megtartom magamnak, hátha egyszer valóra válik. 


Végül az utolsó kérdés:
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?

KITELJESEDÉS.

Fotók: Piedl-Bajári Luca 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia