BARA KÉRDEZ: ARCOK A TÓ KÖRÜL – 58. HORN TAMARA ÉS PACSAI MARTIN

B A L A T O N.


Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a „riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben a rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről.

Pacsai Martin neve mondhatjuk, hogy gyerekkora óta szorosan összefügg a gasztronómiával: nagypapája a vendéglátásban dolgozott, Martin is ebben az irányban indult el és 2019-ben még egyetemi hallgatóként megnyerte az Olivier Roellinger nemzetközi szakácsverseny kelet-európai döntőjét. A szakmai gyakorlatát a budapesti St. Andrea konyháján végezte, és még tanulmányai folytatása közben vette át nagypapájától a keszthelyi Pinyó üzemeltetését, amelyben barátnője Horn Tamara segítette. A fiatal pár 2020-ban hagyta mögött a fővárost, ahol a somlószőlősi 5 Ház Borbirtok birtokvezetői pozícióját töltötték be, tavaly a Homola Pincészet gasztro koncepciójában segédkeztek, idén pedig a nemesgulácsi Gilvesy b-üzem projekten dolgoztak együtt Gilvesy Róberttel. Nyár végén viszont nehéz döntést kellett meghozniuk: a jelenlegi gazdasági helyzet és a balatoni szezonalitás problémája miatt úgy érezték, hogy kénytelenek elhagyni a komfortzónájukat és pár lépést hátrébb lépni a vendéglátástól.

Fotó: Mount McBride, Martino Karsai

Borzasztóan nehéz most, van az emberben egy hiányérzet, de szükséges volt meghoznunk ezt a döntést, hogy tudjunk még tanulni, inspirálódni és fejlődni. A következő időszakban szeretnénk többet utazni, kóstolni, tapasztalni, kísérletezni, feszegetni a gasztronómiai határainkat. A vendéglátás mellett minderre nem lenne időnk.”

Fotó: Mount McBride, Martino Karsai

Mióta éltek Keszthelyen? 
Martin Keszthelyen nőtt fel, majd költözött Budapestre folytatni a tanulmányait. 2019-ben már együtt tértünk vissza Keszthelyre egy munkalehetőség kapcsán. Ez a szezonális egység fél évig kötött bennünket ide, de ennek a rövidebb időszaknak hatására döntöttük el, hogy vidéken szeretnénk élni. Az élet úgy hozta, hogy egy hónapja ismét Keszthely lett a lakhelyünk.

Fotó: Pécsi György

Korábban hol máshol laktatok még?
Ebben a tekintetben is igencsak mozgalmas éveket tudhatunk magunk mögött: Budapestet magunk mögött hagyva először Somlószőlősön éltünk, majd Veszprémbe, onnan pedig Balatongyörökre sodort bennünket az élet, most pedig Keszthelyre költöztünk pár hete.

Miért pont Keszthelyre esett a választásotok?
Martinnak itt vannak a gyökerei, valamint úgy esett, hogy mindketten kompatibilisnek éreztük magunkhoz ezt a zalai vidéket. Beleszerettünk. Olyan érintetlen és felfedezésre váró tájak vannak erre, amit örömmel fogunk bebarangolni. A természet van ránk a leginkább inspiráló hatással.

Fotó: Pécsi György

Mi szerettek leginkább a Balaton melletti életben?
Nem tudunk betelni a környezettel, különösen a tanúhegyek szépségével. Szeretjük a vidék nyugalmát, a víz közelségét, az itt élők barátságosságát.

Mi az, amit kevésbé szerettek benne?
Az erős szezonalitást és úgy érezzük, hogy nincs kihasználva a Balaton nyújtotta lehetőségek tárháza. Több betelepülő mentalitásával nem értünk egyet, példának okáért a tájidegen építészet nem a szívünk csücske.

Fotó: Mount McBride, Martino Karsai

Van kedvenc balatoni helyetek, amit sosem tudtok megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amelyeket mindenképpen ajánlanátok másoknak, hogy látogassanak meg?
Számunkra a Szent György-hegy és a Csobánc nagy favorit. Ide már elrángattuk a családunkat és a barátainkat is legalább egy alkalommal. A Balaton körüli kedvenc város pedig egyértelműen Veszprém számunkra.

Fotó: Horn Tamara

Van kedvenc balatoni ételetek/éttermetek?
Egy jó lángos mindig jöhet! Ez egy nagyon egyszerűnek tűnő étel, amit nehéz jól elkészíteni. Kedvenc étteremként a kéthelyi Lokál47-et és a balatonfüredi Mór24-et tudnánk kiemelni, ahova mindig jó visszatérni.

Fotó: Horn Tamara

Mi a legkedvesebb Balaton melletti elfoglaltságotok?
Szeretünk hegyet mászni, természetet járni, jó balatoni borokat kortyolni, finomakat enni és helyi, őszinte emberekkel beszélgetni. Azt hiszem, hogy ezekkel a tevékenységekkel jól le is írjuk, miként is asszimilálódtunk olyan jól ebbe a környezetbe.

Mennyiben inspirál titeket a tó közelsége?
Végeredményben ezért is élünk itt. Az itteni tájak és a Balaton nyugalmat árasztó kéksége inspirál bennünket a mindennapokban.

Fotó: Horn Tamara

Szándékoztok valaha véglegesen a Balaton mellé költözni? Mik a terveitek a jövőre nézve?
Úgy érezzük, hogy most egy időre itt cövekelnénk le. A feltöltődés és inspirálódás most a fő cél, hogy valami igazán izgalmas dologgal tudjunk visszatérni.

Fotó: Horn Tamara

Végül az utolsó kérdés:
Ha pár szóval kellene jellemeznetek a Balatonhoz fűződő viszonyotokat, melyek lennének azok?

ORIGÓ (MARTIN) & OTTHON (TAMARA).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 37. Sosztarits Luca / LUCART