B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 14. Szalma Lili / LI'NES BY LILI SZALMA

B A L A T O N.

Sokaknak egy meghatározó emlék, a véget nem érő nyaralások helyszíne, vagy csak maga a "riviéra". Szenvedély, hobbi, örök szerelem. És persze vannak azok, akiknek a Balcsi a mindennapok szerves része. Az otthonuk. Maga az ÉLET. Ebben az új rovatban őket ismerhetitek meg közelebbről. 

Szalma Lili bölcsésznek tanult, majd elvégzett egy grafikai tervező képzést, és mindemellett egy multi cégnél dolgozott, mint marketinges. Ahogy mondja, a mai napig nehéz konkrét választ adni arra a kérdésre, hogy mivel is foglalkozik pontosan. Ami biztos, hogy egy évvel ezelőtt döntött, és három év után otthagyva az akkori állását, a Balaton mellé költözött.

Fotó: Instagram/liliszalma

“Mindig csak arra törekedtem, és törekszem a mai napig is, hogy aminek a létrehozásában szerepem van, az egyedi és igényes legyen.
Vállalkozóként nagy felelősség, hogy nem csak a saját magad, hanem több más ember értékteremtő munkájára, közvetetten pedig a vásárlókra is hatással vagy. Ezt csak akkor lehet csinálni, hogyha nem munkának, hanem hivatásnak tekinti az ember, és ezer százalékos erőbedobással csinálja.”

Fotó: Szalma Lili





Kreativitásának jelenleg több platformon is teret ad. Létrehozta a Li’nes Creative Studio-t, amit jelenleg is egyedül vezet, és amivel fő célja, hogy saját ötleteivel tudja segíteni mások jó alapgondolatait, így végül “egy időtálló és újító koncepció jöhessen létre". 
Emellett a La Téne Desszertműhely & Kávéház, mint családi vállalkozás, az egyik szívügye, és több balatoni szálláshely arculatáért felel, mint például a tihanyi Houses of History, a badacsonyi P17 és P19, a jelenlegi Imre Borpince, vagy a már korábban általam is bemutatott KikapcsolLak.

Fotó: Szalma Lili

“Olyan személyekkel dolgozhatok együtt, akikben ugyanazt a szenvedélyt érzem, mint amit saját magamban is felfedezek, mikor a La Téne fejlesztésén és kreatív koncepcióin dolgozunk. Ezt nem lehet tanulni, ezt érezni és akarni kell - mindennél jobban.”


1. Mióta laksz a Balaton közelében? Korábban hol máshol laktál még?
Még csak egy éve annak, hogy Budapest mellől elköltöztünk a férjemmel a Badacsonyba, és itt van az állandó lakhelyünk. Életünk legizgalmasabb, és egyben legnagyobb kihívást jelentő döntése volt ez a váltás, de így egy év távlatából, az eddigi tapasztalásokkal és élményekkel a hátunk mögött azt mondhatom, hogy jelen pillanatban a legjobb helyen vagyunk itt, a Balaton mellett, Badacsonyban. 😊
 
Fotó: Szalma Lili
 
2. Miért pont Badacsonyra esett a választásod?
Őszinte leszek: két évvel ezelőtt még magam sem gondoltam volna, hogy ide vezet az utam. De nagyon hittem, és hiszek a mai napig is abban, hogy ha valami iránt igazán elkötelezett az ember, és azt őszintén, teljes erőbedobással csinálja, akkor arra a világ bármely pontján nyitottak lehetnek az emberek.
Hálás vagyok azért, hogy ez a nyitottság és kedvesség jellemzi az egész térséget, és örülök neki, hogy akarva akaratlanul, de itt kötöttem ki. 
 
Fotó: Szalma Lili

"Én nagyon megszerettem balatoninak lenni, a környék minél több részét, minél több embert és értéket fedezek fel itt, annál biztosabb vagyok benne, hogy ez az ország egyik legszebb és leginspirálóbb vidéke. És mivel a kreativitás és alkotás a hivatásom, így különösen nagy hatással van rám mindez."
 
Fotó: Instagram/liliszalma

3. Mit szeretsz leginkább a Balaton melletti életben?
Hogy inspirál. A hangulata, a körülötte alkotó emberek, a természeti értékei, az, hogy az év minden szakában tud valami újat mutatni. 
 
Fotó: Instagram/liliszalma

"Hogy bárkinek, akinek a Balaton korábban csak egy néhány napos strandolást és egy jó lángost jelentett nyaranta, annak most lehetőségem van elmesélni, megmutatni, hogy mennyivel többet adhat ez."

4. Mi az, amit kevésbé szeretsz benne? 
Nem igazán tudnék ilyet megnevezni. Kompromisszumokat itt is kell hozni, de azt gondolom bárhol él az ember, ez sehol sincs másképp. Kihívások itt is akadnak, az én esetemben a legnagyobb talán az, hogy a saját családom, akikkel nagyon szoros a kapcsolatunk, nem él itt velem.

Fotó: Instagram/liliszalma

5. Van kedvenc balatoni helyed, amit sosem tudsz megunni? Illetve vannak olyan helyszínek, amiket mindenképpen ajánlanál másoknak, hogy látogassanak meg?
Hobbi futóként még a sokadik alkalommal is mindig rácsodálkozok arra, hogy mennyire szép Badacsony és környékének vidéke. Azoknak, akik értékelik a természetben futást, kirándulást, az erdei sétákat, mindenképpen ajánlanám a környék felfedezését. 
 
Fotó: Instagram/liliszalma

Azt gondolom, hogy a COVID-nak alig néhány pozitív hatása közül az egyik, hogy nyitottabbak vagyunk a természetre, és azokra a programlehetőségekre, amiket adhat. És mivel vendéglátói oldalról a legtöbben igyekszünk ezekhez a körülményekhez igazodni, így a környéken számos lehetőség van egy kis gasztronómiai élménnyel összekötni a Balaton-felvidék felfedezését.
 
Fotó: Szalma Lili
 
6. Van kedvenc balatoni ételed/éttermed? Mi a kedvenced a La Téne kínálatából?
Sok olyan hely van, ahova már többedik alkalommal járunk vissza, de még nagyon hosszú azoknak a helyeknek a listája, ahova el szeretnénk látogatni. Az utóbbi egy évünk nagyon sok munkával telt, és kevesebb időnk maradt arra, hogy kikapcsolódás jelleggel látogassunk meg más vendéglátóhelyeket. 
 
Fotó: Instagram/liliszalma

Egy cukrász férj mellett az ember élete egy kicsit mindig az édes dolgokról, desszertekről és péksüteményekről szól. A La Téne kínálatát az a precizitás és elhivatottság határozza meg, amit a férjem, Bálint is képvisel. Imádom a friss croissant-jait, a sós kesudió fagylaltját, és azt, hogy a legegyszerűbb brownie süteményt is a legminőségibb csokoládéból és vajból készíti el. Sokszor elmondja, hogy még rengeteg tanulás és kísérletezés áll előtte ebben a szakmában, de azt gondolom, hogy - szakmától függetlenül - az tud igazán sikeres lenni, akiben ez a tanulni akarás egy életen át kitart. Az biztos, hogy én mindig a leglelkesebb főkóstolója leszek. 😊

Fotó: Instagram/latene_badacsony

7. Mi a kedvenc Balaton melletti elfoglaltságod?
Idén az összes tanúhegyet meg szeretnénk mászni a férjemmel, szóval jelenleg talán ezt mondanánk a kedvenc szabadidős programunknak. A képen a negyedik, a Csobánc látható. 😊
 
Fotó: Szalma Lili

8. Mennyiben inspirál Téged a tó közelsége?    
Sokat dolgozok közvetlenül a tó partjáról, a La Téne kreatív anyagait például legtöbbször ott tervezem meg. A Balaton színei és hangulata úgy gondolom, hogy tetten érhető a munkáimban, de nem szeretnék leragadni egyetlen hangulatnál vagy stílusiránynál. Ahogyan a különböző emberek, úgy a különböző vállalkozások is mind egyediséget kell, hogy tükrözzenek, és azon vagyok, hogy ebben segítségére lehessek azoknak, akik velem szeretnének együtt dolgozni. 
 
Fotó: Szalma Lili

"A Balaton, mint tó, szuper inspiráció, de sosem szabad kihagynom belőle magát a Balaton körül alkotó EMBERT."
 
Fotó: Instagram/liliszalma

9. Miben változott meg az életed a koronavírus hatására?
Nem tudom, hogy szerencsének lehet-e nevezni, de az a sok változás, ami az elmúlt egy évben az életemet jellemezte, nem a koronavírus miatt, hanem amellett zajlott le. Az, hogy most már nem egy fix irodai állást végzek, fix napirenddel, és hogy a vendéglátásban rejlő kreatív és kommunikációs lehetőségeket nem csupán külső szemlélőként nézem, azt hiszem, hogy a járványhelyzettől függetlenül is így alakult volna.

Fotó: Szalma Lili

Sokszor feltettem magamnak ironikusan azt a kérdést, hogy komolyan abba vágok bele, hogy otthagyom a biztos multis állásomat azért, hogy egy olyan vendéglátóhely építésében vegyek részt, ami lehet, hogy bármelyik nap bezárhat egy éppen aktuális rendelet értelmében? Vagy, hogy olyan partnerek megbízásait vállalom el, akik fél éve zárt ajtók mögül kényszerülnek dolgozni?

Fotó: Instagram/liliszalma

"És igen, nagyon sokszor elbizonytalanítottak a számok, a bezárásról és szabályozásokról szóló bejelentések abban, hogy jó döntés volt-e belevágni ebbe az egészbe. De minden nehézség ellenére azt mondhatom, hogy sok nagyszerű élményt és sikert éltem meg ezalatt az egy év alatt, ezáltal pedig még inkább hiszek abban, hogy egy kreatív ötlet a legkilátástalanabb helyzetekben tud a legtöbbet segíteni."
 
Fotó: Instagram/liliszalma
 
10. Szándékozol valaha hivatalosan is a Balaton mellé költözni? Mik a terveid a jövőre nézve?   
Mint ahogyan az ideköltözésem is több váratlan tényezőnek volt köszönhető - tehát egyáltalán nem terveztem előre - úgy az itt maradással sem tudok, tudunk a férjemmel konkrét tervekről beszélni. Jelenleg annyi megvalósításra váró terv és cél köt ide minket, hogy nem is gondolkozom azon, mihez kezdenénk magunkkal máshol. A terveink között a családi desszertműhelyünk fejlesztése az elsődleges, emellett pedig örülök neki, hogyha más izgalmas projektek is megtalálnak.
 
Fotó: Szalma Lili

Végül az utolsó kérdés, ami ismerős lehet az előző (Milyen a Te Balatonod?) sorozatból.
Ha egy szóval kellene jellemezned a Balatonhoz fűződő viszonyodat, mi lenne az?
ÖSSSZEKÖT.

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül: 17. Bálint Ildi és családja / SPÁJZ SZÖRP

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 1. Nóri és Peti / PEKEDLI

B A R A kérdez: Arcok a TÓ körül - 4. Lengyel Zsuzsa/ L.ZS Kerámia